VERICA PEJIĆ

sopran, solistkinja Opere

Rođena 1979. godine u Sremskoj Mitrovici. Diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Odsek opšte muzičke pedagogije. Pevanje je učila u SMŠ „Isidor Bajić“ u klasi mr Milice Stojadinović (1998-99) i SMŠ „Kosta Manojlović“ u klasi mr Marine Trajković Bidžovski (2002-03). Od 2008. godine pevanje uči u klasi prof. emeritusa Radmile Smiljanić. Magistrirala 2016. na AU SPU, pod mentorstvom prof. Aleksandre Ristić.
Od 2002. do 2005. bila je angažovana kao demonstrator na AU u Novom Sadu, na Katedri za klavir, na predmetu Klavirska korepeticija. Od 2002. do 2006. radila je u MŠ u Vrbasu kao nastavnik solfeđa. Godine 2005. osniva gradski mešoviti, ženski i dečiji hor u Vrbasu koji vremenom prerasta u prvo dečije muzičko pozorište u Srbiji – „Teatar Jež“. Autor je muzike za dve dečije opere „Ježeva kućica“ (po tekstu Branka Ćopića) i „Plavi Kit“ (po tekstu Arsena Diklića) i koautor muzike i tekstova za mjuzikle „Materina maza“, „Čuvari Planete“ i „U tuđim cipelama“. Predstava „Ježeva kućica“ proglašena je za najbolju dečiju predstavu u Srbiji 2006, i za tri godine, koliko je bila na repertoaru, igrana je više od 100 puta.
Od 2006. godine radi na Slobomir P Univerzitetu u Bijeljini (BiH), najpre na mestu demonstratora na predmetima hor i vokalna tehnika, a 2007. dobija zvanje docenta na predmetu Vokalna tehnika i Kamerna muzika. Od 2016. je vanredni profesor na istom univerzitetu.
Kao solista hora Eparhije sremske „Sveti Nikolaj“ (Sr. Karlovci), sa velikim uspehom kocertirala je na turnejama širom Rusije: 2002. i 2003. Moskva, Sankt Peterburg, Kronštad, Voronjež; 2007. Rostov, Novočerkask, Šahti, Batajsk; 2012. Moskva i Sergejev Posad.
Dugogodišnji je solista horova SCPD „Srbadija“ (Bijeljina) i „Svetozar Marković“ (Novi Sad), sa kojima je nastupala na brojnim turnejama i takmičenjima u zemlji i inostranstvu (Francuska, Nemačka, Austrija, Slovenija, Italija, Grčka, Bugarska, Makedonija, Rumunija, Mađarska i Rusija). Kao solista nastupala je i sa drugim eminentnim horskim i orkestarskim sastavima: hor i orkestar AU Novi Sad, „Kolegijum muzikum“, „Gudači Sv. Đorđa“, Narodni orkestar RTV, Narodni orkestar RTS-a, Subotička filharmonija, Novosadski big bend…
Akademija umetnosti Novi Sad je 2017. godine objavila muzičko-književno izdanje „Radosti stvaranja“, kompozitora Zorana Jovanovića, koje sadrži solo pesme na tekstove srpskih pesnika, u izvođenju najeminentnijih interpretatora srpske solo pesme, od kojih Verica Pejić izvodi 7 pesama sa ovog izdanja. U saradnji sa NP u Beogradu i izdavačkom kućom „Službeni glasnik“ (2011), učestvuje kao solista u predstavi „Srpski pisci slikari“ u režiji Ljubivoja Tadića. Kao predstavnik operske umetnosti, pojavljuje se u filmu „Grande punto“ (2017), reditelja Vanje Hovana.
Do sada je održala dvadeset solističkih koncerata. Sa pijanistkinjom Nerom Grujić Skeledžija sarađuje više od petnaest godina, negujući klasičan repertoar, sa posebnim akcentom na dela ruskih kompozitora. U okviru letnjeg muzičkog festivala u Otanu (Francuska) nastupila kao solista u „Rekvijemu“ V. A. Mocart.
Od sezone 2006/2007. angažovana je kao gostujući solista opere SNP-a u Novom Sadu, do sada je otpevala više od 200 predstava, od epizodnih do glavnih rola. Od maja 2019. je stalni član ansambla opere SNP-a.

Operski repertoar

Margareta – Faust , Š. Guno
Leonora – Trubadur, Đ. Verdi
Amelija Bokanegra – Simon Bokanegra, Đ. Verdi
Sida – Pop Ćira i pop Spira, D. Despić
Korila Sartineki – Pozorišne zgode i nezgode, G. Doniceti
Liza – Pikova dama, P. I. Čajkovski
Berta – Seviljski berberin, Đ. Rosini
Tizbe – Pepeljuga, Đ. Rosini
Aksinja – Katarina Izmailova, D. Šostakovič
Robijašica – Katarina Izmailova, D. Šostakovič
Flora – Travijata, Đ. Verdi
Anina – Travijata, Đ. Verdi
Ana – Nabuko, Đ. Verdi
Dorotea Kaćini – Pozorišne zgode i nezgode, G. Doniceti
Ines – Trubadur, Đ. Verdi
Maćeha – Pepeljuga, E. Poldini
Ganimed – Lepa Galatea, F. Supe
Maša – Pikova dama, P. I. Čajkovski
Milana – Mileva, A. Vrebalov
Genoveva – Sestra Anđelika, Đ. Pučini
Kejt – Madam Baterflaj, Đ. Pučini
Alisa – Lučija od Lamermura, G. Doniceti
Kneginja Anhilta – Kneginja čardaša, F. Lehar;
Margareta – Faust, Š. Guno
Santuca – Kavalerija rustikana, P. Maskanji
Đula – Ero s onog svijeta, J. Gotovac
Klorinda – Pepeljuga, Đ. Rosini
Tatjana – Evgenije Onjegin, P. I. Čajkovski
Dona Elvira – Don Đovani, V. A. Mocart

 

Galerija

Nagrade

– Dobitnica je zlatne plakete Filip Višnjić za izuzetan doprinos u razvoju muzičke umetnosti u Republici Srpskoj.

– 2006. godine postaje prvi dobitnik nagrade „Bari Milošević“ koja se dodeljuje za izuzetan pedagoški rad u oblasti kulture i za uvođenje novih programskih sadržaja.

– Dobitnik je pevačke stipendije iz fonda Melanije Bugarinović (2000) i brojnih nagrada na pevačkim takmičenjima (1998. republičko takmičenje – prva nagrada; 2003. Lazar Jovanović – prva nagrada; 2009. Bruna Špiler – prva nagrada, …)

 

Video

Iz medija

Operska diva Verica Pejić sa Horom eparhije sremske „Sveti Nikolaj“ održala koncert u rodnoj Mitrovici