VIŠNJA RADOSAV

mecosopran, solistkinja Opere

visnja-popovRođena je u Zrenjaninu. Diplomirala je na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu, u klasi profesorke Vesne Opsenice. Specijalističke studije za solo pevanje završila je, takođe u Beogradu, na Fakultetu muzičke umetnosti u klasi profesora Nikole Mijailovića. Za vreme studija kao stipendista nemačke Vlade bila je na usavršavanju za baroknu muziku kod prof. Marije Jonas u Berlinu, gde je debitovala u ulozi Amore u Monteverdijevoj operi Krunisanje Popeje 2006. godine.

U okviru manifestacije „Obzorja na Tisi“ 2007. godine, učestvovala je, u ulozi Majke, u izvođenju opere Dečak koji se ničeg nije bojao kompozitora Dimitrija O. Golemovića.

Bila je član Operskog studija Narodnog pozorišta u Beogradu od 2013. do 2015. godine, gde je debitovala sa ulogama Fenene (Nabuko) i Suzuki (Madam Baterflaj).

Gostovala je na operskom festivalu u Jermeniji 2015. godine kao solista u Rekvijemu Đ. Verdija. Godine 2016. debitovala je u Makedonskoj operi i baletu, u Skoplju, u ulozi Madalene (Rigoleto).

Godine 2017. debitovala je u ulozi princeze Eboli (Don Karlo) u HNK u Zagrebu i u  Narodnom pozorištu u Beogradu. Iste godine debitovala je i u ulozi Olge (Evgenije Onjegin) u NP iz Beograda. Sa NP iz Beograda gostovala je u Osijeku 2017. godine, gde je debitovala u ulozi Emilije (Otelo).

Nastupala je sa Beogradskom i Zrenjaninskom filharmonijom i bila učesnik mnogih master klasa i radila sa renomiranim umetnicima kao što su Lučiana Dintino, Rut Falkon, Minjon Dan, Hemdi Kfir, Džoan Dorman, Darina Takova, Dženifer Larmore, Đorđe Nešić, Ljuba Kazarnovskaja, Fabris Bolon, Derek Gimpel, Elio Bonkompanji i mnogi drugi.

Kao IVAI (Internacionalni institut vokalne umetnosti) stipendista učestvovala je u njihovom programu 2016. godine u Njujorku.

Koncertno je nastupala na festivalu BELEF, a pevala je u mnogim gradovima u zemlji i inostranstvu (Njujork, Rim, Berlin, Jerevan, Piran, Sofija).

Solistkinja je Opere Srpskog narodnog pozorišta od januara 2018. godine, a debitovala je ulogom Jule u komičnoj operi Pop Ćira i pop Spira Dejana Despića.

Operski repertoar

S. Božić: Melanholični snovi grofa Save Vladislavića – Anđeo iskušenja, Vladarka, Magna mater
Đ. Verdi: Don Karlo – Princeza Eboli; Trubadur – Acučena; Bal pod maskama – Ulrika; Aida – Amneris
Nabuko – Fenena; Rigoleto – Madalena; Otelo – Emilija
D. Despić: Pop Ćira i pop Spira – Jula
P. Maskanji: Kavalerija rustikana – Lola
V. A. Mocart: Čarobna frula – Treća dama
Đ. Pučini: Madam Baterflaj – Suzuki
P. I. Čajkovski: Evgenije Onjegin – Olga; Pikova dama – Polina
F. Čilea: Adrijana Lekuvrer – Princeza de Bujon


Koncertni repertoar

Đ. Verdi: Rekvijem
E. Elgar: Morske slike op. 37
V. A. Mocart: Rekvijem
Đ. B. Pergolezi: Stabat mater
Đ. Rosini: Stabat mater


Galerija

Nagrade

– 2005. prva nagrada na Republičkom takmičenju solo pevača;
– 2006. prva nagrada na takmičenju solo pevača „Lazar Jovanović“, i specijalna nagrada prof. Radmile Bakočević, za izuzetno perspektivni mecosopran, na takmičenju „Nikola Cvejić“;
– 2008. prva nagrada na međunarodnom takmičenju solo pevača „Bruna Špiler“ i polufinale na 38. internacionalnom takmičenju „Ženes Muzikal“.
– 2009. finale internacionalnog takmičenja „Rolando Nikolozi“ u Rimu; laureat i prvo mesto na međunarodnom takmičenju solo pevača „Bruna Špiler“; specijalna nagrada za najbolji mecosopran prof. Biserke Cvejić i prva nagrada na  takmičenju „Nikola Cvejić“; prva nagrada na  takmičenju solo pevača „Lazar Jovanović“;
– 2010. finalista internacionalnog takmičenja „Rolando Nikolozi“ u Rimu;
– 2012. prva nagrada u na međunarodnom takmičenju „Petar Konjović“.
– 2014. Univerzitet umetnosti u Beogradu, Fakultet muzičke umetnosti, dodeljuje nagradu iz Fonda Biserke Cvejić za dosadašnje uspehe na nastupima, takmičenjima i operskim predstavama u akademskoj 2012/2013. godini.

VideoIz medija

Intervju: Višnja Popov, mecosopran