Objavljeno:
879
pregleda

„Ona je čitavo jedno pozorište“: Kolege o glumici Gordani Đurđević Dimić, dobitnici Oktobarske nagrade Novog Sada

„Gordana Đurđević je čitavo jedno pozorište, maštarsko, majstorsko, veliko i umno. Ona je onaj teatar u koji smo se zaljubljivali kad smo poželeli da život provedemo u snovima na javi, teatar koji ima svoje zadivljujuće majstorstvo, a koji vas uvek iznenadi nekom novom lepotom, emocijom i mudrošću. Rad sa njom je privilegija igre i radost stvaranja. Ona, koja je nagrada svima nama, zaslužila je sve nagrade sveta i ja joj od srca čestitam“, ovako je reditelj Kokan Mladenović prvakinji Drame Srpkog narodnog pozorišta Gordani Đurđević Dimić čestitao Oktobarsku nagradu Novog Sada koju je ove godina dobila.

Gordana Đurđević Dimić, diplomirala je glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 1985. u klasi Branka Pleše te je odmah zauzela istaknuto mesto u dramskom ansamblu Srpskog narodnog pozorišta, u kom je ostvarila veliki broj uloga. Ali ne samo u svojoj matičnoj kući, već i u brojnim pozorištima širom zemlje, kao i na filmu i televiziji, pa je tako zapažene uloge imala u seriji „Vratiće se rode“, „Besa“, filmovima „Montevideo, bog te video“, „Jesen stiže dunjo moja“, „Bilo jednom u Srbiji“ i brojnim drugim.

Višestruko nagrađivana dramska umetnica, dobitnica je čak šest godišnjih nagrada Srpskog narodnog pozorišta, krase je dve Sterijine nagrade, nagrada „Žanka Stokić“ kao jednoj od najistaknutijih glumica srpskog pozorišta, ličnosti koja je obeležila pozorišni i filmski život Srbije svojom stvaralačkom ličnošću i bogatstvom izraza, Nušićeva nagrada za životno delo u Smederevu, nagrada za glumca komičara i njegovo ukupno umetničko delo, dodeljena na završetku festivala 24. pozorišne svečanosti „Nušićevi dani“ 29. aprila 2007. godine i druge a na ovu podužu listu, sada upisuje i Oktobarsku nagradu koja se dodeljuje 23. oktobra, i to za izuzetna ostvarenja u oblastima nauke, kulture i umetnosti…

Opširnije: Euronews, 15. novembar 2022.

Podeli