Objavljeno:
1481
pregleda

Balet „Hazarski rečnik – lovci na snove“ na sceni Srpskog narodnog pozorišta u okviru glavnog programa festivala „3FEST“

Foto: NP, Beograd

Veliko baletsko ostvarenje, „Hazarski rečnik – lovci na snove“, nastalo prema motivima književnog dela Milorada Pavića, biće izvedeno u okviru završne večeri 1. Međunarodnog festivala savremenog teatra „3FEST“, u nedelju, 6. novembra, na sceni „Jovan Đorđević“, Srpskog narodnog pozorišta, u 19.30.

Priča o nestalom narodu – Hazarima, koja je ispričana kao naučni spis, odnosno leksikon, skoro 35 godina nakon izlaska knjige dobila je i svoju baletsku formu.

Delo predstavlja omaž velikanima Miloradu Paviću i Tomažu Panduru a nastalo je kao koprodukcija Narodnog pozorišta u Beogradu i Opere i teatra Madlenijanum.

Savremen jednočoni balet, koji će izvesti ansambl Baleta Narodnog pozorišta i gošća Sonja Vukićević, čini internacionalni autorski tim – Livija Pandur, dramaturg i reditelj, Ronald Savković, koreograf, Miroslav Bako, kompozitor, Sven Jonke/Numen, zaduženi za scenografiju i fantastičan kubus oko kojeg se odigrava radnja, Angelina Atlagić, kostimograf i Jaša Koceli, zadužen za dizajn svetla.

Priznati koreograf Savković kaže da je „Hazarski rečnik” jedan od najznačajnijih romana ne samo na prostorima nekadašnje Jugoslavije, nego i šire.

Smatram da je delo Milorada Pavića veoma reprezentativno, a i poznato je širom sveta. Bili smo svesni da ga je nemoguće pretvoriti u balet. Zato su lovci na snove glavni motiv i okosnica naše predstave. U svom radu, bavili smo se snovima, slikama sveta i lepotom. Tragali smo za čistom emocijom. Ovo je moderno pozorište u pravom smislu te reči.

U pokrajini dubine mora i beskonačnosti neba otkrivamo enciklopedijske jedinice romana Milorada Pavića Hazarski rečnik, koje oslikavaju put lovaca na snove, njihovo uranjanje u tudje i vlastite svetove snova i snovidjenja. Hazari, skupljači snova, bele i crne ptice u pokrajinama ljubavi, brzih i sporih ogledala hazarske princeze Ateh, grade svoju distopijsku azbuku. Kroz uvežbavanje lepote uranjaju u lavirint prošlosti i budućnosti, nikad ne znajući u koji komad vremena će da padne njihova misao. Danas Hazara više nema, ili za njih ne znamo, rasuli su se po svetu kao hiljade i hiljade beskućnika, tražeći svoj izgubljeni dom, svoj izgubljeni jezik. Pravu tajnu još nismo otkrili, jer povratak iz najdubljeg sna, gde, kako kaže Pavić, leži bog, znaju samo oni, koji su bili dosta duboko.
– Livija Pandur

Ulaznice su u prodaji na Biletarnici Srpskog narodnog pozorišta.

Festival „3FEST“je podržala Gradska uprava za kulturu Novi Sad i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Partneri festivala ove godine su Air Serbia i Sennheiser.

Podeli