Objavljeno:
523
pregleda

Internacionalni operski dani u Subotici i Novom Sadu

Velikim operskim koncertom Muzički mostovi u subotu, 8. oktobra, počinju prvi „Internacionalni operski dani“ u organizaciji Srpskog narodnog pozorišta.

Najbolji pevači regiona, solisti opera Sarajeva, Osijeka, Skoplja, Varne i Novog Sada, na subotičkoj sceni „Jadran“, pod dirigentskom palicom direktora Opere Hong Kong Maestra Elia Orčuola, publika će biti u prilici da čuje najlepše arije italijanskog i francuskog repertoara kompozitora Verdija, Rosinija Bizea, Pučinija.

„Cilj Internacionalnih operskih dana je da stvorimo platformu za buduće saradnje, razmene, koprodukcije, zajedničke projekte sa operskim kucama ne samo u regionu i Evropi, nego i internacionalno. Jako nam je bitno da skrenemo fokus na operske kuće na Balkanu i da omogućimo našim umetnicima da gostuju i istovremeno da ugostimo i umetnike drugih operskih kuća kod nas u Srpskom narodnom pozorištu“, objašnjava direktorka Opere Sprskog narodnog pozorišta, Sandra Milankov.

Uz neverovatne soliste Srpskog narodnog pozorišta – Mariju Jelić, Stevana Karanca i Višnju Radosav – na koncertu će nastupiti i sopran Aida Čorbadžić, tenor Đorđi Čučkovski, bariton Igor Krišto i bariton Plamen Dimitrov, a sve pod dirigentskom palicom Elia Orčuola.

Elio Orčuolo je trenutno umetnički i muzički direktor Erazmus omladinskog orkestra u Rimu, direktor MTM opere Hong Kong, direktor Programa za mlade umetnike La Cittadella dell’Opera u Bariju i glavni dirigent Kairske opere u Egiptu.

Koncert, koji se održava uz pomoć Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, samo je prvi deo Internacionalnih operskih dana. U sklopu manifestacije planirana je i konferencija na kojoj će se razmatrati saradnje u regionu kao i najavljivanje prve operske koprodukcije između Tirane, Skoplja, Varne i Novog Sada, a koja se naslanja na temu Otvorenog Balkana. Takođe, biće prezentovana platforma koja će imati za cilj promociju umetnika iz regiona u Evropi i svetu.

„Na prvim Internacionalnim operskim danima koji će se nakon gala koncerta u Subotici, nastaviti okruglim stolom u Srpskom narodnom pozorištu, prisustvovaće preko 20 upravnika, operskih direktora, agenta, reditelja, kritičara, kompozitora i muzikologa iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Rumunije, Bugarske, Albanije, Nemačke i Italije. Namera nam je, da ta manifestacija bude prva u nizu, da uspemo da je etabliramo i da Sprsko narodno pozorište postane centar za buduće međunarodne saradnje, da stvorimo i stvaramo muzičke mostove“, dodaje Milankov.

Koncert i projekat, jedinstven u Srbiji, finansiran je od strane Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, a na sam koncert, ulaz je slobodan.

Podeli