Objavljeno:
1044
pregleda

Prvi međunarodni operski studio „Vojislav Soldatović“ u Srpskom narodnom pozorištu

Međunarodni operski studio „Vojislav Soldatović“ započinje sa radom u okviru Srpskog narodnog pozorišta i namenjen je mladim pevačima i dirigentima od 20 do 35 godina iz Republike Srbije i svih ostalih zemalja koji su spremni da započnu svoje usavršavanje i prve korake na sceni. Imajući u vidu sve veću prepoznatljivost opere Srpskog narodnog pozorišta u regionu ali i Evropi, uspešno učestvovanje na međunarodnim festivalima, uprava pozorišta je donela odluku za osnivanje međunarodnog operskog studija „Vojislav Soldatović“ koji će početi sa radom od kraja oktobra meseca. Rukovodioci operskog studija će biti Violeta Srećković, prvakinja opere Srpskog narodnog pozorišta, Aleksandar Kojić, dirigent Srpskog narodnog pozorišta i Dejan Prošev, reditelj i direktor opere iz Skoplja. U okviru programa operskog studija biće organizovane i stručne radionice tokom godine i učešće u produkcijama operskog studija koje će obogatiti i svetski priznati pedagozi i dirigenti, poput maestra Konstantina Orbeliana direktora Nju Jork gradske opere, Sonje Mazar operskog pedagoga i direktorke Jerusalimskog operskog festivala, Nelsona Kalzija operskog pedagoga iz Milanske skale, Davida Garatini Rajmondija reditelja, Tomasa Bukstigela direktora opere Hajdelberg, Antoni Bramela šef dirigenta državnog teatra Gertnaplaz iz Minhena i Željka Lučića našeg svetski proslavljenog baritona.

Upravnik Srpskog narodnog pozorišta Aleksandar Stankov je povodom osnivanja prvog međunarodnog operskog studija izjavio da „je pokretanje ovakve vrste programa za stručno usavršavanje mladih od izuzetne važnosti za afirmaciju mladih umetnika i da će po prvi put u našoj zemlji mladi pevači i dirigenti imati priliku da obogaćuju svoje znanje, kako sa profesionalnim umetnicima Srpskog narodnog pozorišta, tako i sa renomiranim i svetski priznatim umetnicima iz celog sveta. Operski studio predstavlja legat našeg reditelja Vojislava Soldatovića koji je ostavio dubok trag u operi Srpskog narodnog pozorišta. Na ovaj način potrudićemo se da njegovo ime i dalje živi na scenama Srpskog narodnog pozorišta.“

Audicija će se održati 17.10.2022. godine sa početkom u 14 časova na velikoj sceni „Jovan Đorđević“ Srpskog narodnog pozorišta, a svi zainteresovani treba da pošalju prijavu sa svojom biografijom do 10.10.2022. godine na mejl direktorke Opere: sandra.milankov@snp.org.rs i pripreme tri arije koje će izvoditi na audiciji.

Podeli