Фото: Срђан Дорошки

Две представе Српског народног позоришта, „Деобе“, у режији Југа Радивојевића и „Велика депресија“ редитеља Марка Челебића нашле су се у такмичарској селекцији 66. Стеријиног позорја, које ће бити одржано од 18. до 26. јуна.

Селектор овогодишњег Стеријиног позорја, Миливоје Млађеновић, истакао је да је у представи „Деобе“ Добрице Ћосића, у режији Југа Радивојевића и драматизацији Спасоја Ж. Миловановића, најснажнији утисак на визуелном плану – померена спектакуларна, катарзична позоришна повест о поделама које трају, такорећи, од прапочела осећаја српског идентитета. А потом, болна прича о непомирљивој раздвојености најрођенијих.

„Са психоаналитичког становишта реч је преображају нечег што је било властито и присно, у друго и туђе. Та делидба, у историјском смислу, конкретизована кроз супротстављеност револуције и злочина, националног и космополитског, партизана и четника, руралног и урбаног, на којој почива роман Добрице Ћосића, у драматизованом облику потиснута је, а у први план истакнута лична и породична трагедија чија је дубина, чинило се то прејаким квалификативом или не, ипак упоредива са снагом античке трагедије. На темељима полифоног, великог српског романа изграђена је спектакуларна, сценски стилизована, лишена фолклорне орнаментике, модерна и глумачки снажно опомињућа позоришна творевина, у којој снажно симболички делују перманентни опозити драматичног: смена светлости и мрака, блискости и дистанце, демонстрација силе и крхкост племенитог“, рекао је Млађеновић.

Представа је рађена у копродукцији СНП-а, Народног позоришта Ниш и Народног позоришта Приштина.

Представу „Велика депресија“ Филипа Грујића, у режији Марка Челебића гледајте на Позорју

У оригиналу ова драма, истакнутог писца најмлађег нараштаја српских драматичара Филипа Грујића, у којој се препрлићу социјални, филозофски, и поетски слојеви, има наслов „Вилица Ебена Бајерса“.

„У основи комада је прича о стварним ликовима и феноменима са почетка XX века, када се радијум користио у фабрикама, а и у надрилекарству био пропагиран као лек. Понирући у прошлост, Грујић твори слику савременог света, који је, с једне стране, бескрупулозно грамзив бесплодан и неинвентиван, посвећен раскалашном животу као једином смислу, а с друге стране хор унижених радница подређен суровој капиталистичкој експлоатацији. Тако у режији Марка Челебића настаје представа префињеног стилског израза, уверљиве атмосфере и визуелног склада која се намеће као метафора савременог и суровог високог друштва, насупрот сневачима праведнијег, бољег и наивнијег света“, истакао је селектор Миливоје Млађеновић.

Стеријино позорје ове године, одржаће се од 18. до 26. јуна.