Objavljeno:
72
pregleda

BESEDA ZA DAN POZORIŠTA

SRPSKO NARODNO POZORIŠTE (1861-2021).

Dame i gospodo, uvaženi gosti, zaposleni u pozorištu, predstavnici medija, evo nas pred velikim datumom za naše pozorište: 160 godina od njegovog osnivanja!

Koliko se puta, do sada, svako od nas, kao što su to činili i naši prethodnici, upitao: ŠTA JE NAMA POZORIŠTE – BILO, JESTE I BIĆE?

Na prvo pitanje, odgovor je, čini mi se, jednostavan – dovoljno je posegnuti za bilo kojom istorijom pozorišta, pa se uveriti u njegov značaj i mesto, u najrazličitijim vremenima i situacijama. Posebno u onim tragičnim, u vremenima ratova, epidemija i drugih pošasti po čovečanstvo. A kada je u pitanju istorija našeg, Srpskog narodnog pozorišta, verujem da vam je poznato da je ono osnovano prvenstveno kao nacionalna ustanova, koja je imala zadatak da putem dramske književnosti i glumačke umetnosti prenosi srpsku reč i istoriju. Naše pozorište je bilo mezimče među narodnim institucijama, voleo bih da tako i ostane. Sudeći prema gledanosti naših predstava (dramskih, operskih i baletskih), verujem u takvu, dakle, optimističku budućnost SNP-a.

Srpsko narodno pozorište danas (ovde se podrazumava odgovor na drugo pitanje: šta jeste?) je najvažnija i najveća kulturna ustanova u Vojvodini (pozorišni istoričari i kritičari će dodati da je SNP to oduvek i bilo), a sve zapaženija u Srbiji i u regionu.

Naše predstave su vodeće na svim pozorišnim rang-listama; prisutni smo i osvajamo nagrade na domaćim i internacionalnim festivalima; uključeni smo u program Kreativne Evrope sa projektom Kros opera, čiju realizaciju sa nestrpljenjem očekujemo kada pandemija jednom prođe i prestane zabrana okupljanja, i ponovo, radosno, zaškripe daske koje život znače…

Kad nam je situacija to dozvoljavala otvarali smo vrata i igrali predstave. Drama je realizovala čak sedam premijera. Naše predstave učestvovale su na svim domaćim festivalima koji su se održali (Šabac, Zaječar, Vranje, i, naravno, Sterijino pozorje – sa čak tri naslova, dva u konkurenciji za nagrade, a jedan u pratećem programu). Izvedeno je više koncerata i opera “Rigoleto” na otvorenom, u okviru Kaleidoskopa. Balet je obeležio 70 godina od osnivanja veličanstvenim Gala koncertom, kao i monografijom koja je tome posvećena.

Poznato vam je: da smo u martu 2020. godine odgodili sve započete probe i najavljene predstave, u sve tri umetničke jedinice; da smo tada obustavili rad u radionicama, u svim službama, da smo uveli dežurstva, tamo gde je to potrebno. Ali nije potpuno zamro rad. Od kuće, iz svojih stanova, sa kompjutera i telefona, na jedan drukčiji, situaciji primeren način, naši umetnici i zaposleni u programskoj delatnosti, pokazuju da su solidarni i kreativni, da nisu izgubili nadu i duh, ali i da žele to da podele sa publikom. I uspevaju u tome. Najbolji primer su nam dali članovi orkestra Opere SNP-a, koji su snimili spot „Bela ćao!“. On je imao više od 2 miliona pregleda i 50.000 komentara, a preuzele su ga Radio Televizija Srbije i neke evropske televizije.

To je, u najkraćem, odgovor na treće, najbitnije pitanje, šta pozorište može i čini u vanrednim situacijama, poput ove, u kojoj smo sada.

Srpsko narodno pozorište je, kao i većina kulturnih institucija u svetu, zbog svetske pandemije korona virusa, sezonu 2020/21. praktično preselilo na društvene mreže i tradicionalne medije. Umesto javnih okupljanja i direktnog kontakta sa publikom, emitovali smo snimke predstava sa našeg repertoara. Srpsko narodno pozorište je bilo prvo  u projektima koji su postali svetska vest!

Onlajn kampanje su, zaista, u jednom trenutku, bile srž, pre svega promocije Opere SNP-a, ali i drugih umetničkih jedinica. Važno sredstvo komunikacije sa publikom je sajt Srpskog narodnog pozorišta; Srpsko narodno pozorište ima otvorene naloge na: Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutubu.

Bez obzira što je i dalje vanredna situacija i ne možemo da otvorimo vrata svima koji bi želeli da nas vide i čuju, verujemo da 160 godina Srpskog narodnog pozorišta neće i ne može da prođe nezapaženo, ni u medijima, ni u društvenim mrežama, kod naše verne publike, kao i kod zaposlenih u našoj kući, koja je naš Hram, naše Svetilište!

dr Zoran Đerić,
upravnik SNP-a

Podeli