СРПСКО НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ (1861-2021).

Даме и господо, уважени гости, запослени у позоришту, представници медија, ево нас пред великим датумом за наше позориште: 160 година од његовог оснивања!

Колико се пута, до сада, свако од нас, као што су то чинили и наши претходници, упитао: ШТА ЈЕ НАМА ПОЗОРИШТЕ – БИЛО, ЈЕСТЕ И БИЋЕ?

На прво питање, одговор је, чини ми се, једноставан – довољно је посегнути за било којом историјом позоришта, па се уверити у његов значај и место, у најразличитијим временима и ситуацијама. Посебно у оним трагичним, у временима ратова, епидемија и других пошасти по човечанство. А када је у питању историја нашег, Српског народног позоришта, верујем да вам је познато да је оно основано првенствено као национална установа, која је имала задатак да путем драмске књижевности и глумачке уметности преноси српску реч и историју. Наше позориште је било мезимче међу народним институцијама, волео бих да тако и остане. Судећи према гледаности наших представа (драмских, оперских и балетских), верујем у такву, дакле, оптимистичку будућност СНП-а.

Српско народно позориште данас (овде се подразумава одговор на друго питање: шта јесте?) је најважнија и највећа културна установа у Војводини (позоришни историчари и критичари ће додати да је СНП то одувек и било), а све запаженија у Србији и у региону.

Наше представе су водеће на свим позоришним ранг-листама; присутни смо и освајамо награде на домаћим и интернационалним фестивалима; укључени смо у програм Креативне Европе са пројектом Крос опера, чију реализацију са нестрпљењем очекујемо када пандемија једном прође и престане забрана окупљања, и поново, радосно, зашкрипе даске које живот значе…

Кад нам је ситуација то дозвољавала отварали смо врата и играли представе. Драма је реализовала чак седам премијера. Наше представе учествовале су на свим домаћим фестивалима који су се одржали (Шабац, Зајечар, Врање, и, наравно, Стеријино позорје – са чак три наслова, два у конкуренцији за награде, а један у пратећем програму). Изведено је више концерата и опера “Риголето” на отвореном, у оквиру Калеидоскопа. Балет је обележио 70 година од оснивања величанственим Гала концертом, као и монографијом која је томе посвећена.

Познато вам је: да смо у марту 2020. године одгодили све започете пробе и најављене представе, у све три уметничке јединице; да смо тада обуставили рад у радионицама, у свим службама, да смо увели дежурства, тамо где је то потребно. Али није потпуно замро рад. Од куће, из својих станова, са компјутера и телефона, на један друкчији, ситуацији примерен начин, наши уметници и запослени у програмској делатности, показују да су солидарни и креативни, да нису изгубили наду и дух, али и да желе то да поделе са публиком. И успевају у томе. Најбољи пример су нам дали чланови оркестра Опере СНП-а, који су снимили спот „Бела ћао!“. Он је имао више од 2 милиона прегледа и 50.000 коментара, а преузеле су га Радио Телевизија Србије и неке европске телевизије.

То је, у најкраћем, одговор на треће, најбитније питање, шта позориште може и чини у ванредним ситуацијама, попут ове, у којој смо сада.

Српско народно позориште је, као и већина културних институција у свету, због светске пандемије корона вируса, сезону 2020/21. практично преселило на друштвене мреже и традиционалне медије. Уместо јавних окупљања и директног контакта са публиком, емитовали смо снимке представа са нашег репертоара. Српско народно позориште је било прво  у пројектима који су постали светска вест!

Онлајн кампање су, заиста, у једном тренутку, биле срж, пре свега промоције Опере СНП-а, али и других уметничких јединица. Важно средство комуникације са публиком је сајт Српског народног позоришта; Српско народно позориште има отворене налоге на: Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Јутубу.

Без обзира што је и даље ванредна ситуација и не можемо да отворимо врата свима који би желели да нас виде и чују, верујемо да 160 година Српског народног позоришта неће и не може да прође незапажено, ни у медијима, ни у друштвеним мрежама, код наше верне публике, као и код запослених у нашој кући, која је наш Храм, наше Светилиште!

др Зоран Ђерић,
управник СНП-а