Objavljeno:
469
pregleda

„Priče na zadatu temu: Čajkovski i Pučini“

Foto: Vladimir Veličković

Pod sloganom „Priče koje pokreću“, Opera Srpskog narodnog pozorišta nastavlja sezonu tematskim koncertom – „Priče na zadatu temu: Čajkovski i Pučini“, koji će biti u petak, 12. februara na sceni „Jovan Đorđević“.

„Kada je počela sezona, ideja je bila da i u ovim uslovima, opera kao umetnost, ima mnogo priča da ispriča. Tu vodilju pratio je i program i tako smo proše godine krenuli sa tematskim koncertima – „Priče na zadatu temu“. Ideja tih koncerata je da publici ponudimo nešto pomalo drugačije, čega inače nema na repertoaru. Dakle, operski program, uvek na drugu temu, u potpuno drugačijem, pitkom pakovanju i uvek uz zaista eksluzivne goste“, objašnjava direktor Opere Aleksandar Stankov.

Ovog puta program je posvećen dvojici velikih umetnika. Đakomo Pučini i Petar Iljič Čajkovski bili su savremenici čiji se rad u jednom periodu i preklapa. Iako istorijske knjige ne daju nikakve naznake da su Čajkovski i Pučini zajedno radili, pa čak ni da su se poznavali, obojica su pisali neverovatne kompozicije za gudačke sastave, a upravo se na tome zasniva tema sledećih „Priča na zadatu temu“. S tim što planirani koncert na momente stavlja u fokus violončelo i jednog od naših najpoznatijih violončelista – Dragana Đorđevića.

„Rokoko varijacije na temu su omaž Mocartu i meni je zanimljivo kako je jedan violončelista doradio i skratio delo Čajkovskog, iako on nije bio presrećan zbog toga. Ali činjenica da je to prihvatio ostavila nam je tako jedno lepo delo koje ćemo sada imati prilike da čujemo uživo i to posle toliko vremena“, kaže Đorđević i dodaje da je energija koja se uživo deli upravo ono što ga pokreće na koncertima. „Mene pokreće ljubav. Mislim da je to nešto što je pokretalo i kompozitore da napišu većinu svojih dela. Ljubav, tuga, sreća, radost, to je sve ono što neponovljivo delimo sa publikom tokom koncerata i to je energija koja nas, umetnike, sada pokreće.“

Plan sa početka sezone bio je da se tematski koncerti „Priče na zadatu temu“ na repertoaru nađu jednom mesečno, pa su tako u novembru to bile „Priče na zadatu temu: Faust i Karmen“, u decembru „Operske novogodišnje priče“, u januaru je to bio Operski gala koncert, a u februaru su to Čajkovski i Pučini. U skladu sa tim na jednosatnom koncertu, kojim će dirigovati gost iz Plovdiva, maestro Dian Čobanov, naći će se Pučinijeve Hrizanteme, i Serenada za gudače i Varijacije na rokoko temu Petra Iljiča Čajkovskog.

Koncert je u petak, 12. februara u 19.00 časova na sceni „Jovan Đorđević“, Srpskog narodnog pozorišta a ulaznice se mogu kupiti na Biletarnici Pozorišta.

Podeli