Objavljeno:
555
pregleda

In memoriam: Živojin Žika Novkov (1938 – 2020), baletski igrač, koreograf i pedagog

Živojin Novkov, baletski igrač, koreograf i pedagog u penziji, preminuo je u 82. godini života u Novom Sadu, u petak 3. jula 2020. godine.

Sahrana će se održati u ponedeljak, 6. jula u 13 sati na Uspenskom groblju u Novom Sadu.

In memoriam: Živojin Žika Novkov (1938 – 2020)
Živojin Žika Novkov, balet počinje da uči u Baletskom studiju Milene Popović, a zatim pohađa Državnu pozorišnu školu – Baletski odsek u Novom Sadu. Od 1. septembra 1958. godine postaje član baletskog ansambla Srpskog narodnog pozorišta i vanredno završava srednju Baletsku školu. U Srpskom narodnom pozorištu je 1973. godine stekao status epizodnog soliste.

Sa Baletom Srpskog narodnog pozorišta gostovao je u Italiji, Belgiji, Holandiji, Luksemburgu, Rumuniji, Mađarskoj, Egiptu…

Sa osećajem za pokret i jakim scenskim izrazom, odigrao je mnogo uloga koje karakterišu groteska i dramski izraz.

Godine 1981. odlazi na specijalizaciju za koreografa na Ruski institut za pozorišne umetnosti GITIS u Moskvi.

Iz Srpskog narodnog pozorišta odlazi u penziju 1988. godine i u periodu do 1992. godine nastavlja rad kao pedagog i koreograf Baletske škole u Peruđi (Italija), baletskog ansambla Pozorišta u Pečuju (Mađarska) i Univerziteta u Alabami (Birmingem, SAD). Nakon toga radio je kao pedagog i koreograf u Srpskom narodnom pozorištu i Baletskoj školi u Novom Sadu.

Uloge: Licitar (Licitarsko srce), Jago (Otelo), Baron (Gospođice sa krovova), Alen (Vragolanka), Abdurahman (Rajmonda), Vrač (Petar Pan), Roki (Priča sa zapadne strane), Zafir i Vukan (Stamena), Frolo sveštenik (Esmeralda), Konrad (Ljubav za ljubav).

Koreografije: Žar ptica (Pečuj, Birmingem, SNP), Altum Silencijum (Pečuj – praizvedba), Ožalošćena porodica (SNP – praizvedba), Kopelija povodom jubileja 45 godina Baletske škole u Novom Sadu…

Podeli