Objavljeno:
1179
pregleda

„Dama s kamelijama“ otvara baletsku sezonu

Foto: A. Ramadanović

Svima je dobro poznata dirljiva priča o ljubavi između Margerite Gotje, dame s kamelijama, i Armana Divala, koja već 170 godina, otkad je Dimin roman objavljen, inspiriše umetnike da stvaraju nova prozna, dramska, operska, filmska i baletska dela.

Balet Srpskog narodnog pozorišta će baletsku sezonu otvoriti premijernom obnovom baleta u dva čina Dama s kamelijama, na muziku Đuzepa Verdija i libretu Krunislava Simića, prema istoimenom romanu Aleksandra Dime Sina. Koreografiju i režiju obnavlja Krunislav Simić, orkestraciju je uradio Aleksandar Kojić, koji će i dirigovati. Premijerna obnova je planirana za subotu, 13. oktobra 2018, na sceni „Jovan Đorđević“, s početkom u 19 časova, a repriza je 16. oktobra.

Premijera ovog baleta bila je pre devet godina, 14. marta 2009. godine i izvođen je 26 puta (poslednji put, pred novosadskom publikom 31. oktobra 2013. godine u okviru Verdi festa u SNP-u). Scenografiju je uradio Geroslav Zarić, a kostime Bojana Nikitović. Repetitori su Oksana Storožuk, Milan Lazić, Vesna Brkić, Branka Gligorić, dizajner svetla Marko Radanović.

U premijernoj podeli uloge tumače: Ana Đurić (Margerita Gotje), Andrej Kolčeriu (Arman Dival), David Gruoso (Gospodin Dival), Olga Avramović (Pridansa Divernoa), Katarina Kljajić (Madam Olempa), Milan Ivan (Gaston R…), Samjuel Bišop (Grof De N…), Verica Kozarev Klarić (Nanina), Lana Stojanović, Naojuki Acumi i Aleksandar Bečvardi (Glumci opere Komik). Učestvuju: solisti i ansambl Baleta i Orkestar Opere SNP-a.

Libreto je zasnovan na istoimenom romanu francuskog književnika Aleksandra Dime Sina (Alexandre Dumas Fils), gde je opisao svoju ljubav prema mladoj i lepoj kurtizani Mariji Diplesi (Marie Duplessis), koja je 1847. umrla od tuberkuloze. Piscu je najveću slavu doneo upravo roman Dama s kamelijama objavljen 1848, koji je doživeo ogroman uspeh, pa je već četiri godine kasnije njegova scenska adaptacija izvedena u Teatru Vodvilj. Umetnička vrednost dela ne leži u samoj ideji koju pisac obrađuje, nego u epizodama punim života i u smelo skiciranim pojavama iz pariskog polusveta. Meteorski uspeh drame i predstave inspirisao je i samog Verdija da ga pretoči u operu, i tako je 1853. nastala Travijata, jedna od najpopularnijih opera.

Podeli