Objavljeno:
306
pregleda

Poseta delegacije ambasade Arapske Republike Egipta SNP-u

Foto: SNP

U utorak, 15. maja Srpsko narodno pozorište posetila je delegacija ambasade Arapske Republike Egipta, ambasador Republike Egipat Amr Alguvejli i šef odeljenja konzularnih i kulturnih poslova g-đa Iman Gatvari.

Primili su ih dr Zoran Đerić, upravnik SNP-a, Vanja Vučenović, pomoćnik upravnika za opšte i pravne poslove, Aleksandar Stankov, direktor Opere i Toni Ranđelović, direktor Baleta.

Izrazivši obostrano zadovoljstvo posetom, upravnik Đerić i ambasador Alguvejli podsetili su se na tradicionalno prijateljstvo između Srbije i Egipta, ali i na činjenicu da se ove godine navršava jubilej – 110 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa Kraljevine Srbije i Egipta.

Razgovaralo se o mogućnostima gostovanja Modernog egipatskog ansambla plesa iz Operske kuće u Kairu u SNP-u, sa predstavom Plavi slon zasnovanoj na noveli mladog egipatskog pisca Ahmeda Murada.

Povodom 28. jula, Nacionalnog dana Arapske Republike Egipat, u Narodnom pozorištu u Beogradu gostovaće Moderni egipatski ansambl plesa iz Operske kuće Kaira. U okviru svoje turneje po Srbiji, krajem jula i početkom avgusta tekuće godine, Moderni egipatski ansambl plesa nastupio bi i u Srpskom narodnom pozorištu, a zatim i u Nišu na festivalu „Nišvil“.

Na taj način će se publici u Srbiji predstaviti deo kulturnog nasleđa ove prijateljske zemlje.

U saradnji sa Sekretarijatom za kulturu nagoveštena je mogućnost organizovanja zanimljive izložbe – ikonografija drevnih Kopta, što bi izazvalo veliko interesovanje domaće publike.

Podeli