Objavljeno:
240
pregleda

Poseta Saveza Srba u Rumuniji Srpskom narodnom pozorištu

Srpsko narodno pozorište posetile su 4. maja 2018. kolege iz Temišvara, iz Saveza Srba u Rumuniji, Slavomir Gvozdenović, književnik i savetnik Izdavačke kuće SSR i Goran Mrakić, direktor izdavačke delatnosti na srpskom jeziku.

Primili su ih dr Zoran Đerić, upravnik SNP-a, Milovan Filipović, direktor Drame, Vanja Vučenović, pomoćnik upravnika za opšte i pravne poslove i Zoran Subotički, pomoćnik upravnika za programske delatnosti.

Razgovaralo se o mogućnosti saradnje između Srpskog narodnog pozorišta i Saveza Srba u Rumuniji, kao i Srpskog državnog pozorišta (u povoju) u Temišvaru.

Dogovoreno je gostovanje predstave Crnjanski u Temišvaru, monodrame Slavomira Gvozdenovića u Srpskom narodnom pozorištu.

Monodrama je nastala na osnovu tekstova Miloša Crnjanskog o Temišvaru i iz Temišvara, kao i segmenata o istorijskim prilikama tadašnjeg Temišvara, Srba koji su boravili tada u njemu, kao i odlomaka koji se odnose na Prvi svetski rat. Monodrama će biti izvedena u oktobru 2018. godine, u sezoni 2018/2019, a uloga Crnjanskog poverena je glumcu Marku Adžiću, koji je i rukovodilac Srpskog državnog pozorišta u Temišvaru.

Izvođenjem monodrame obeležilo bi se 125 godina od rođenja Miloša Crnjanskog i 100 godina od završetka Prvog svetskog rata.

Srpsko narodno pozorište će 21. novembra 2018, na Dan srpskog jezika u Rumuniji, gostovati u Temišvaru, u Srpskom državnom pozorištu, sa predstavom Tri lica samoće Željka Jovanovića, u režiji Filipa Markovinovića, a koja je nastala u koprodukciji SNP-a i Bitef teatra.

Podeli