Фото: Бранислав Лучић

У Српском народном позоришту, у петак, 15. септембра 2017, одржана је конференција за медије поводом потписивања протокола о сарадњи са Владимиром Пишталом, књижевником, предавачем светске и америчке историје у САД, добитником НИН-ове награде 2009. године.

Овим протоколом о сарадњи Владимир Пиштало је Српском народном позоришту уступио права на драматизацију романа „Миленијум у Београду“ (ИК „Агора“, Зрењанин-Нови Сад), коју ће урадити Ненад Шапоња, књижевник, и чију инсценацију очекујемо 2018. године у СНП-у.

Потписивању су присуствоали, поред Владимира Пиштала и Ненада Шапоње, и др Зоран Ђерић, в.д. управника СНП-а, Милован Филиповић, в.д. директора Драме СНП-а и представници медија.

Према речима др Зорана Ђерића веома је значајно постављање на сцену дело савременог српског писца, и то прозног дела које има веома велику улогу за средину о којој пише.

Ненад Шапоња је нагласио да је овај роман заправо прекретница у промишљању целокупне српске продукције и да ће ово бити прва драматизација овог романа. Тема романа је прича која је прича свих нас и наших генерација. Занимљив је и језик којим Пиштало пише, који је посве неуобичајен а сама експресија невероватна и несвакидашња.

Подсетио нас је и да је једном приликом, поводом отварања манифестације „Молијерови дани“, Паскал Делпеш, удовица Данила Киша, нагласила да је управо књига „Миленијум у Београду“, представљала обавезну лектиру француским дипломатама који су долазили у посету Србији односно Балкану.

Владимир Пиштало споменуо је једну од тема које роман обрађује, а то је прича о времену које смо донекле заборавили, или скрајнули у углове сећања, о времену у којем нас политика нагони на прегруписавање, односно опредељивање између сиромашних категорија, између малобројних избора од којих ниједан није онај прави.

Постављање романа „Миленијум у Београду“ могао би, према речима Ненада Шапоње, да представља прекретницу авангардног српског театра.