Фото: М. Ердељи

У Српском народном позоришту је у уторак, 19. марта, приређено уручивање награде „Мирослав Чангаловић“ младом оперском певачу Атили Мокушу. Награду је уручио в. д. управника Српског народног позоришта др Зоран Ђерић, уз присуство заменика управника СНП-а и в. д. директора Драме Соње Дамјановић, директора Опере Жељка Р. Андрића, као и председника Завичајног удружења „Гламoчко коло“ Перице Милутина и члана жирија који је доделио награду, глумца Григорија Јакишића.

Ова награда, коју су заједно основали Српско народно позориште, Матица српска и Завичајно удружење Гламочко коло, додељује се једном годишње у знак сећања на Мирослава Чангаловића, великана наше и европске оперске сцене. Атила Мокуш, овогодишњи добитник награде,  истиче да га је позив да је примио награду изненадио и да, иако је раније учествовао у такмичењима и у том смислу био награђиван, овакву награду није очекивао.

„Ово је први пут да ми награду додељују овако значајне установе, а још већа ми је част што је то баш награда која носи име Мирослава Чангаловића. С друге стране, ја сам већ годинама у иностранству и врло ми је драго што је мој рад ипак и запажен и препознат и овде, у Србији“, каже Мокуш и додаје да су овакве награде засигурно знак да сте, у свом послу, на добром путу.

„Оперски певач, уметник, често сумња у себе и сумња у исправност своје уметности и дела и рада и ја увек говорим да је конструктивна критика управо нешто што је најкорисније, али не могу порећи да је с времена на време лепо чути да је оно што радите, препознато као добро и успешно“, прича Атила.

Председник Завичајног удружења Гламoчко коло, Перица Милутин, објашњава да се награда додељује у оквиру манифестације Дани Мирослава Чангаловића и да су ове године, поред Мокуша, награђени и певачи Сава Вемић и Милан Перишић.

„Мирослав Чангаловић се, уз Шаљапина, сматра једним од најбољих извођача Бориса Годунова, а у Русији и Француској његове изведбе потхрањене су као део културног блага. У Чангаловићевом родном месту, Гламочу, припрема се отварање српског културног центра, а свим активностима подршку даје и кћерка Мирослава Чангаловића“, наводи председник Удружења Гламочко коло, Перица Милутин.

О добитнику Атили Мокушу

Атила Мокуш, баритон, рођен је у Новом Саду где је и започео своје музичко и вокално образовање. Паралелно са тим се усавршава и у Београду код Николе Митића, баритона и правака Опере Народног  позоришта. Године 201.  уписује Академију уметности у Грацу (Kunstuniversität Graz) где стиче  диплому 2014.  После студија, Атила Мокуш постаје слободан уметник, те наступа у Аустрији, Немачкој, Швајцарској,  Енглеској, Мађарској и Србији у улогама као што су Жермон (Травијата), Набуко (Набуко), Јаго (Отело),  Гроф Луна (Трубадур), Амоназро (Аида), Шарплес (Мадам Батерфлај), Валентин (Фауст). Активан је и као  концертни певач и изводи дела попут Беовенова Девете симфоније, Немачког реквијема, Моцартовог реквијема, Кармине Буране и Менделсоновог „Елиаса“. Од 2020. године Атила Мокуш је солиста Бечке државне опере.