Фото: В. Величковић

Представа „Скупљачи перја“ рађена према истоименом култном филму Александра Петровића, у режији искусног македонског уметника, једног од водећих регионалних редитеља и педагога – Дејана Пројковског премијерно је изведена у среду 8. новембра на сцени „Пера Добриновић“ Српског народног позоришта. Прича се базира на животу Рома у једном селу на северу Војводине, а представа се бави темама љубави, међуетничким и социјалним односима и приказује ромски фолклор на аутентичан, а не романтизован начин. Адаптацију и драматургију потписује Сашо Димоски, сценограф је Валентин Светозарев, костимографкиња Ивана Ристић. Композитор је Оливер Јосифовски, који је компоновао и специјалну радијску нумеру „Не остављај све ове године“, за потребе представе, док кореографију потписује Андреја Кулешевић.

„Више од пола века касније, повратак „Скупљачима перја“ је враћње стварности бола и радости слободе, лепоте френетичног живљења, аутентичности живота, жудњи и страсти, смрти и еросу. То је враћање константи која, без разлике у промени контекста, остаје иста. Њена суштина је отпорна на друштвене промене и представља управо отпор укалупљивању  у конвенције савременог света: толико да створи свет довољан сам за себе. „Сакупљачи перја“, је химна слободе до које се увек стиже услед затвора пред сопственим очима“, каже Пројковски.

„Скупљачи перја су универзална тема, то је уметничко дело попут Андрићевих, Селимовићевих и Достојевског. Када би дошло до краја света и када би требало показати зашто је ова цивилизација постојала, свакако мислим да су Скупљачи перја део тог пакета који показује смисао овог нашег човечанства, зато што ова представа говори о слободи и радости живота и показује да човечанство никад не мења своју суштину. Сви ми само мењамо амбалажу, али нам суштина остаје иста”, такође су речи редитеља Пројковског. Представа се, услед великог интересовања, игра у чак осам реприсзних термина.

У представи, која пре свега слави живот, играју: Марко Савић, Бојана Милановић, Марта Береш, Милан Ковачевић, Јована Балашевић, Александра Плескоњић, Гордана Каменаровић, Пеђа Марјановић, Миа Симоновић, Мирјана Гардиновачки, Александар Гајин, Аљоша Ђидић, Вукашин Ранђеловић, Марко Савковић, Димитрије Аранђеловић, Мирослав Фабри, Душан Јакишић, Ивана Панчић Добродолац, Катарина Брадоњић, Симонида Мандић, Александар Сарапа, Анђела Пећинар, Михајло Матић, Јован Живановић, Ивана Крстић, Стефан Бероња, Дамјан Мандић, Симон Петковић, Искра Шимон. Ту су и бројни музичари, и други угледни уметници.