Фото: НТТ

ОДЛУКЕ И ОБРАЗЛОЖЕЊА ЖИРИЈА ФЕСТИВАЛА

Жири овогодишњег фестивала радио је у саставу Емина Салаи Елор, Игор Бурић и Никола Завишић председник жирија, и погледао је пет представа у такмичарском програму, бранећи се како је ко могао од веома позоришно освешћених комараца који су у великом броју као и сви ми присуствовали представама у прелепом амбијенту виле Станковић, на чему смо посебно захвални домаћинима фестивала, као и великој Види Огњеновић, срцу овог фестивала који тече као и Дунав у његовој непосредној близини.

Пошто смо пажљиво погледали све понуђене представе, донели смо следеће одлуке, сасвим унисоно, једногласно и при пуној и чистој тимској свести:

да глумачку награду Милан Лане Гутовић доделимо Сањи Ристић Крајнов за улогу слепице Стефаније у представи „Поетеса“ по тексту и у режији Виде Огњеновић, а у продукцији Српског народног позоришта из Новог Сада и Новог Тврђава Театра.

Образложење: Сања Ристић Крајнов у улози Слепице Стефаније остаће запамћена по томе што је имала једну сцену, а оставила трајан траг. Бравурозно је приказала сложени, трагикомичан карактер жене из народа, принуђене да се сналази како би у бурним историјским временима обезбедила себи корицу хлеба, али и сачувала достојанство бројних безимених народних песникиња.

– да награду за најбољу женску улогу додели Бранки Шелић за улогу Лине, рођене Перекитке у представи „Развојни пут Боре шнајдера“ по тексту Александра Поповића и у режији, адаптацији и сценографији Егона Савина, а у продукцији Југословенског драмског позоришта из Београда.

Образложење: Бранка Шелић у улози Лине, рођене Перекитке, готово сасвим супротним глумачким средствима од колеге Вујовића у улози Камбасковића – сведеним, свесно минималистичким потезима и реакцијама, местимично полуартикулисаним звуцима – често каже много више него и иначе богат језик писца. Њена је игра и из другог плана пленила и обузимала, тако да није могла да остане непримећена, због чега смо је са радошћу наградили.

– да награду за најбољу мушку улогу додели Радовану Вујовићу за улогу Витомира Камбасковића у представи „Развојни пут Боре шнајдера“ по тексту Александра Поповића и у режији, адаптацији и сценографији Егона Савина, а у продукцији Југословенског драмског позоришта из Београда.

Образложење: Жири се смејао и док је састављао образложење, јер је Радован Вујовић у улози Витомира Камбасковића пажљиво бирао средства, од употребе чешља, слине, преко широких, али врло координисаних покрета и гестова, до минуциозних израза лица и говорних радњи, како би нас у духу представе изразито развеселио, иако је реч о страшном, бескомпромисно безобразном карактеру политичког полтрона.

– да специјалну награду додели за текст и изведбу Дарку Цвијетићу за представу „Што на поду спаваш“, по роману Дарка Цвијетића, у режији Кокана Младеновића, а у копродукцији Српског народног позоришта из Новог Сада, Градског драмског казалишта „Гавела“ из Загреба, те Народног позоришта и фестивала МЕСС из Сарајева.

Образложење: Улога Дарка Цвијетића је од прворазредног значаја за укупан доживљај представе „Што на поду спаваш“. И као писац и као глумац, он нас хвата за руку и трком поведе кроз кишу метака као поетских слика до неба које не пуца. И за то путовање му велико хвала.

– да награду за најбољу режију додели Кокану Младеновићу за представу „Што на поду спаваш“ по роману Дарка Цвијетића, у режији Кокана Младеновића, а у копродукцији Српског народног позоришта из Новог Сада, Градског драмског казалишта „Гавела“ из Загреба, те Народног позоришта и фестивала МЕСС из Сарајева.

Образложење: Кокан Младеновић као награђени редитељ суверено и одмерено користи сценске метафоре у идеалном складу са глумачким ансамблом који делује да га одлично разуме и прати. Кључан редитељски поступак био је избор писца за улогу наратора, који је покретач сценске радње, али и нешто као портал за откључавање многих других нивоа интерпретације и значења. Кокан Младеновић препознатљивом редитељском композицијом ствара упечатљиво, јасно и чисто уметничко дело, које делује изненађујуће ново.

– да награду за најбољу представу додели представи „Што на поду спаваш“ по роману Дарка Цвијетића, у режији Кокана Младеновића, а у копродукцији Српског народног позоришта из Новог Сада, Градског драмског казалишта „Гавела“ из Загреба, те Народног позоришта и фестивала МЕСС из Сарајева.

Образложење: Сви елементи награђене представе – текст, режија, глума, употреба простора, покрет, музика (…) – о теми која је много пута позоришно обрађивана (крвави, ратни распад СФРЈ), сада проговарају и делују оригинално, свеже, веома емотивно. Од почетка до краја представа не скреће са пута суштине онога о чему говори, пута човечности, љубави, достојанства, и поред свих ужаса и патње у догађајима који су на овим просторима оставили дубок траг.

Емина Салаи Елор, Игор Бурић, Никола Завишић

Чортановци, вила Станковић
29. август 2023.