Улога Едипа у Мажеријевој „Слепој мрљи“ и Миливојевићев Магбет, глумцу Српског народног позоришта Браниславу Јерковићу донеле су награду „Предраг Пеђа Томановић“, коју додељује истоимена Задужбина чији су оснивачи родитељи Милена и Милорад Томановић. Награду је добио и Дејан Максимовић, најбољи дипломирани студент мастер студија глуме на српском језику на Академији уметности у Новом Саду, у класи професора Бориса Исаковића.

Жири у саставу: Валентин Венцел, глумац и директор Новосадског позоришта, Наташа Гвозденовић, позоришна критичарка и Предраг Штрбац, редитељ донели су одлуку да управо ову значајну награду у 2022. години, понесе Бранислав Јерковић јер је како наводе „успешно одговорио на изузетно велике захтеве који су пред њега поставиле саме улоге и њихов значај у повести драмске литературе и изазовност њихове интерпретације”.

Такође, додају да је „његов Едип је вешт и снажан лидер модерног формата, а опет у кризним ситуацијама у које га гони судбина ломљив и слабашан. Изузетно зрелом интерпретацијом и пажљиво нијансираним емотивним садржајем улоге Бранислав као Едип изазива и презир и емпатију”, док у у улози Магбета „изузетно вешто, прецизно, пре свега у монолошким партитурама насловног јунака, суверено господари сценом и доноси једног новог и другачијег Магбета”, као и да откад је Јерковић дошао у ансамбл Драме СНП-а „постао један од ослонаца репертоара”.

Директор Драме СНП-а Милован Филиповић који је ову награду добио 1999. као најбољи студент глуме на Академији уметности истиче да је ова награда особеност Српског народног позоришта.

„Не постоји позориште у Србији које има прилику да на овакав начин додељује награду и за то пре свега захвалност дугујемо госпођи Милени Томановић која је једном дивном енергијом и пожртвовањем, једном несвакидашњом упорношћу, и поред свих препрека на које је наилазила за ових 28 година, успела да одржи једну традицију и успела да сачува значај ове награде, која на емотивном плану за све глумце СНП-а, има апсолутно највећи значај”, рекао је Филиповић.

Милена Томановић, мајка Предрага Томановић рекла је да је награда продужетак Пеђиног пута.

„И не само пута, већ сам се трудила и да продужим његову каријеру. Знам колико су њему значиле награде, и увек се радовао, те смо одлучили да оснујемо Задужбину”, истакла је Милена Томановић.

Са тим се слаже и Пеђина сестра Хелена Михић која додаје да је њен брат Пеђа, кроз награду, добио један други облик живота.

„Он живи и то је дивна ствар и ја обећавам да ће се ово наставити кроз године и увек ће бити ту неко од нас, ко ће моћи да додели награду. Али главни иницијатор је била храбра мајка која је имала снагу да то све уради, направи и да изађе са својим емоцијама, борбама, да изађе у једну светлост и многим људима пружи лепу будућност”, рекла је Хелена Михић.

Награда која носи име Предрага Томановића остаје трајно посвећена глумцима његовог духа, његове осећајности и заиграности, свим оним врсним играчима који ће, и у временима после свих одсањаних снова, наставити, започети његов позоришни сан, сан пред стварношћу. Сврха Задужбине је додељивање награде за најбољу улогу коју је остварио глумац у Српском народном позоришту у Новом Саду у претходној календарској години.

Предраг Пеђа Томановић, глуму на Академији уметности у Новом Саду уписао је 83‘/84. године у класи Професора Петра Банићевића. Био је један од најбољих студената глуме у тадашњој Југославији, те је био неминован и његов стални ангажман у Српском народном позоришту који је добио 1988. године а прва улога му је била улога Малеша у представи „Три чекића (А о српу и да не говоримо)”. За непуних пет сезона у Српском народном позоришту са четрнаест улога и шест награда, створио себи живот у легенди.

Подсећања ради, прошлогодишњи добитник награде „Предраг Пеђа Томановић” је миљеник позоришне публике, млади глумац Аљоша Ђидић, док је први глумац који је добио ову награду велике вредности, како глумачке тако и емотивне Александар Гајин 1995. године. Награде ће бити уручене вечерас, 24. јануара од 19 сати пре изведбе оперете „Кнегиња чардаша” на сцени „Јован Ђорђевић”.