Фото: Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“

Дан Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички” обележен је у понедељак, 26. септембра, у Свечаној сали Дома Војске Србије у Београду.

Свечаности поводом 123. годишњице од оснивања Уметничког ансамбла присуствовале су бројне званице, а обраћајући се присутнима, начелник Управе за односе са јавношћу пуковник др Михаило Зоговић, истакао је да је мало ансамбла у свету који се могу подичити традицијом дугом 123 године какву баштини „Станислав Бинички“.

„Посебно ми је драго да могу да кажем да смо у односу на 26. септембар прошле године богатији за 31 новог припадника. Уложили смо напоре да данас имате нове адекватно дизајниране униформе, а врло брзо ће ово бити први оркестар у нашој земљи који нотни материјал неће користити у папирној форми јер смо за ту сврху обезбедили таблет уређаје. Желим вам да свакога дана све више напредујете, да будете још бољи и успешнији“ рекао је пуковник Зоговић.

Присутне је поздравио начелник Ансамбла „Станислав Бинички“ потпуковник Никола Живковић и у име Ансамбла изразио захвалност свима коју су у протеклом периоду допринели њиховом успеху, позивајући све окупљене да и у новој сезони буду део њихових концерата на којима се слави Војска Србије и наша земља.

Потпуковник Живковић је поводом Дана Ансамбла уручио захвалнице институцијама и појединцима за успешну сарадњу са Уметничким ансамблом „Станислав Бинички“, међу којима је и Српско народно позориште.

„За културу и институције које се баве овим послом, једна од најбитнијих ствари су сарадња и разумевање. Наша сарадња на извођењу Кармине буране сигурно је тек почетак лепе и дуге сарадње“, објаснио је уравник Српског народног позоришта, Александар Станков.

Као Дан Aнсамбла обележава се 26. септембар, када је давне 1899. године наш славни композитор Станислав Бинички основао Београдски војни оркестар. Био је то први концертни оркестар и носилац музичког живота у Србији. Ту дугу и богату традицију, кроз три века, негује и чува Уметнички ансамбл Министарства одбране који с поносом носи његово име.