Фото: Срђан Дорошки

Балет Српског народног позоришта наставља пробе балета „Охридска легенда“, најпопуларнијег и најпознатијег музичко-сценског дела српске уметничке музике Стевана Христића.

За либрето је Христићу послужила народна легенда о девојци, турској робињи, која се чудесно спасава, претварајући се у голубицу и тако лети у слободу.

У подели су прваци, солисти и ансамбл Балета, уз учешће Хора и Оркестра Опере СНП-а. Кореограф и редитељ је Владимир Логунов, гост из Београда.
Диригент је Александар Којић, сценограф Саша Сенковић, костимограф Мирјана Стојановић Маурич, дизајнер светла Марко Радановић.

Репетитори су: Оксана Сторожук, Маја Грња, Весна Бркић, Бранка Глигорић.

У два чина и четири слике биће играна народна прича у својој лепоти и једноставности и са срећним завршетком за млади љубавни пар (Биљана и Марко). Класичним балетским изразом и игром у иреалном свету језерских вила, русалки и звезде Данице које помажу Марку у потрази за отетом Биљаном, затим соло играма у балетском дивертисману, плесом робиња турског султана, доласком Марка, наоружаног чаробним мачем, сечом страже и јаничара, чудесним претварањем Биљане у голубицу, све до повратка у родно село и тренутка када се обнавља живот после зулума освајача и ослобођења робља, све то доприноси изворности, искрености и непосредности балетског дела овог поднебља.

Христићева „Охридска легенда“ је први српски и у неким елементима непревазиђени национални балет, дело које прожимају мелодије чувених и толико вољених напева „Пушчи ме“ и „Биљана платно белеше“, а за музику света вила и русалки нашао је прави музички језик за свет бајки, користивши све тековине позног романтизма и музичког импресионизма.

Премијера је у суботу, 30. октобра 2021, на сцени „Јован Ђорђевић“ у 19.00 часова.