Премијерна обнова романтичног балета Жизела

zizelaПрви прави и комплетни романтични балет у два чина Жизела обновљен је за 157. сезону Српског народног позоришта. Жизела ће премијерно бити изведена у суботу, 23. септембра 2017, на сцени „Јован Ђорђевић“, с почетком у 19.00 часова, и репризно, у четвртак, 28. септембра.

Већ више од 175 година, од кад је била праизведба у париској Опери 1841, овај балет представља окосницу класичног балетског репертоара на свим играчким позорницама света. На музику Адолфа Адама и либрета Теофила Готјеа и Верноа Сен Жоржа, испричана је романтичарска прича о љубави између сеоске девојке Жизеле и грофа Алберта. Први чин је претежно реалистичан и сеоски, док се у другом, у ноћном штимунгу потпуно натприродном у шуми крај језера када се појављују виле, сукобљавају две неумитности: љубав и смрт.

У главним улогама су: Ана ЂУРИЋ (Жизела) и Андреј КОЛЧЕРИУ / Ливиу ХАР / Самјуел БИШОП (Гроф Алберт), у осталим главним улогама: Олга Аврамовић / Соња Батић / Катарина Кљајић (Мирта, краљица вила), Јука Мацујама / Лана Стојановић / Дуња Лепуша / Катарина Кљајић и Игор Таубер / Милан Иван / Давид Груосо (Pas de deux/па-де-де), Самјуел Бишоп / Давид Груосо (Хиларион, шумар), Јелена Вукадиновић / Верица Козарев Кларић / Надежда Салак (Батилда), Бранка Глигорић / Татјана Ненадовић (Жизелина мајка), Бојан Раднов / Иван Ђерковић (Вовјода од Курландије). Учествују солисти и ансамбл Балета, Оркестар СНП, ученици Балетске школе из Новог Сада. Балетом Жизела, у режији и кореографији Милице Јовановић (кореографска редакција Л. Лавровски по Пероу), диригује маестро Микица Јевтић, сценографију Милете Лесковца је обновио Саша Сенковић, костиме Мирјана Маурич.

У Српском народном позоришту Жизела се први пут изводила 11. марта 1962. и од тада је 8 пута постављана (1962, 1967, 1971, 1973, 1977, 1982, 1996, 2009). Последња премијера је била 1996, у режији и кореографији М. Јовановић (обнова 2009), извођена је 34 пута, а видело је више од 18.600 гледалаца.

ЖИЗЕЛА, фото: Миомир Ползовић

ЖИЗЕЛА, фото: Миомир Ползовић

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ: