Objavljeno:
1
pregleda

Uvek je uzbudljivo pevati Violetu Valeri

travijataOperska predstava „Travijata“ doživeće u sredu uveče na sceni „Jovan Đorđević“ Srpskog narodnog pozorišta 150. izvođenje, vredan jubilej koji svakako govori o popularnosti jedne od najpoznatijih Verdijevih opera, ali i o postavci koja ima toliku dugovečnost.

Nakon ovog jubilarnog izvođenja, „Travijata“ će ovog meseca biti pred publikom i 24. oktobra, takođe na sceni „Jovan Đorđević“ s početkom u 19 časova.

Ovom operom, rađenom po libretu Frančeska M. Pjavea, a prema romanu „Dama s kamelijama“ Aleksandra Dime sina,  prvi put u Srpskom narodnom pozorištu, će dirigovati Volfgang Šajt, gost iz Austrije, a u ulogama su: Danijela Jovanović kao Violeta Valeri, Saša Štulić kao Alfred Žermon, Verica Pejić kao Flora, Laura Pavlović kao Anina, Željko R. Andrić kao Žorž Žermon, zatim Igor Ksionžik, Ivan Dajić, Branislav Stankov i Goran Krneta.

Naša poznata sopranistkinja Danijela Jovanović, prvakinja Opere SNP-a, prvi put je pevala ulogu Violete Valeri 2000. godine, i od tada je ona redovno na njenom repertoaru, pored ostalih Verdijevih sopranskih uloga, ali i mnogih drugih – Pučinijevih, Donicetijevih, Mocartovih, Bizeovih, Rosinijevih…

Kako ste počeli da pevate ulogu Violete Valeri?

– Ušla sam u to praktično ne znajući šta me čeka, jer to je zaista vrlo kompleksna uloga, koja traži i lirsku boju glasa i koloraturnu tehniku, na kraju i dramsku boju. Sadrži u sebi sve te komponente i pevač zaista mora da bude jako pripremljen, ali ono što sam dobila vremenom to je taj momenat emocionalne zrelosti. Na tome sada najviše radim, izgrađujem ulogu, i toliko elemenata otkrivam da je to prosto fascinantno. Zaista dođete do zaključka da muzika jeste u službi teksta, ali to što možete muzikom da prikažete, te emocije, prosto je neverovatno i prelepo.

Prvi susret s maestrom Šajtom

– Pevala sam „Travijatu“ sa dosta dirigenata, a ovo je prvi susret sa maestrom Volfgangom Šajtom, koji ima zaista bogatu biografiju, sarađivao je čak i sa Karajanom i drugim velikim imenima – navodi Danijela Jovanović. – Bila sam presrećna jer sam znala unapred da ću dobiti neke nove informacije, i da ću iz novog ugla sagledati i svoju, i uloge svojih kolega. Zaista, to se i desilo, mestro je prepun znanja, iskustva i nekih novih ideja i mislim da je ovo predivna saradnja na samoj predstavi, ali i u pripremi.

Dramska strana Violetinog lika može da bude gotovo zavodljiva mnogim pevačicama, jer misle da mogu da odigraju mladu devojku, koketu, ali kako se drama odvija, pojavljuju se mnoge nijanse koje treba dočarati?

– Mislim da je ovo jedna od najtežih sopranskih uloga. Ima, naravno, tehnički možda mnogo zahtevnijih rola od ove, ali Violeta je zaista jako teška za pevače. Retko ko dugo peva ovu ulogu, jer može da šteti, ako je dobro ne izgradite. Ja sam imala sreću da sa pokojnim maestrom Jonom Jankuom izgradim tu ulogu zaista do detalja i to je vremenom eskaliralo u pozitivnom smeru. Eto, koliko godina je pevam, više od decenije i po, a to je puno predstava.

Šta oni koji učestvuju misle o predstavi koja doživi čak 150. izvođenje?

– Ja je ne gledam kao broj, meni on ništa ne govori, nego iz predstave u predstavu ulazim kao u potpuno nešto novo, jer želim da i u tom glumačkom, dramskom delu, dam neki svoj doprinos. Prosto, hoću da eksperimentišem. Jednom je igram tako da ona bude malo nežnija, lirskija, a drugi put da ima više drame i u samom glasu a i u nastupu, u glumačkom izvođenju. U meni ona zaista uvek bude nešto novo i interesantno što mogu da ponudim publici, a na kraju krajeva i sebi.

Posle Violete, koje su vam ambicije u osvajanju novih uloga?

– Trenutno sam zaista ozbiljno uzela da radim „Madam Baterflaj“ Mislim da će to biti dobar nastavak i dobar izbor, posle Violete i Mimi iz Pučinijevih „Boema“. Nadam se da da će posle Nove godine biti obnovljena predstava „Madam Baterflaj“ i da ću uspeti da savladam ovu ulogu, koja je takođe jako kompleksna.

Dakle, Verdi i Pučini su još uvek najvažniji?

– Da, bio je i Verdijev „Simon Bokanegra“ a sada sam se fokusirala na Pučinija.

N. Pejčić, Dnevnik, 18. oktobra 2016.

Danijela Jovanović, foto: Miomir Polzović
Danijela Jovanović, foto: Miomir Polzović
SHARE