Objavljeno:
1
pregleda

Zoran Đerić: Šansa našim ljudima

dr-zoran-djericNaglašavajući da je počastvovan što mu je pružena „privilegija kakva se retko ukazuje“ da vodi najstariji i najznačajniji srpski teatar, novi upravnik Srpskog narodnog pozorišta dr Zoran Đerić kaže da je svestan da pred njim nije nimalo lak zadatak.
– Čeka me veliki posao, jer znam kakvi su umetnički dometi, ali i problemi u ovoj pozorišnoj kući – rekao je Đerić u petak, za „Novosti“, u svom prvom intervjuu u svojstvu upravnika SNP.

Šta će biti vaši prvi potezi pošto u ponedeljak preuzmete dužnost od dosadašnjeg upravnika Aleksandra Milosavljevića?

– Narednih dana biće formiran Upravni odbor, a zatim i postavljeni novi direktori drame, opere i baleta. SNP je velika institucija, broji oko 650 zaposlenih. Oko 100 ljudi, kako sam informisan, ima uslove za penzionisanje.

Pokrajinski sekretarijat, osnivač SNP, najavio je da će ubuduće ravnomernije raspoređivati sredstva institucijama kulture, što, čini se u prvi mah, nije dobra vest za SNP kome je do sada dodeljivan najveći deo budžeta…

– SNP je najveći korisnik tog budžeta, a većina sredstava namenjena je za plate, što ne znači da su te plate velike. Naprotiv. Imam obećanje pokrajinskog sekretarijata da će u narednom periodu opredeliti veća sredstva za kulturu. Sama činjenica da je Novi Sad kandidat za evropsku prestonicu kulture dobar je trenutak da se sve kulturne institucije ožive i podstaknu, tim pre što postoji mogućnost da se određena sredstva dobiju i iz evropskih fondova. Naravno, podršku očekujemo i od resornog ministarstva.

U kojoj meri ćete se u kreiranju repertoara oslanjati na strane i domaće autore?

– SNP je osnovano 1861. s ciljem da neguje nacionalni repertoar, ne samo klasiku nego i nove autore, ali je poslednjih godina taj cilj zanemaren. Činjenica je da su neki autori iz inostranstva imali privilegiju da prethodnih godina gostuju u SNP za ogromne honorare, a da istovremeno neki novi, takođe kvalitetni ljudi iz naše sredine nisu dobijali tu šansu. Mislim da je to pogrešno i mora se promeniti.

Hoćete li štedeti i na gostovanjima?

– Ideja Pokrajinskog sekretarijata za kulturu je da sva narodna pozorišta pojačaju međusobnu saradnju za koju bi se izdvajala sredstva. Tako bi SNP svoje premijere već u narednoj sezoni imalo u Beogradu, Nišu, nekim drugim gradovima i obrnuto.

Prva premijera u SNP 23. septembra biće Koštana Bore Stankovića u režiji Kokana Mladenovića, predstava koju su pratile bučne polemike jer naslovnu ulogu ne igra žena. Da ste vi bili u prilici da odlučujete, da li bi takva Koštana bila na repertoaru SNP?

– Verovatno ne bih prihvatio takvu predstavu jer je ona u SNP došla sa skandalom, a ovoj instituciji, naročitog ugleda i značaja, skandali ne treba da budu merilo popularnosti. Pogledaću predstavu i tek onda ću moći da sudim da li je ta predstava s pravom ili ne izazvala toliku buku u javnosti.

Jovanka Simić, Novosti, 30. jul 2016.

dr Zoran Đerić, foto: D. Dozet
dr Zoran Đerić, foto: D. Dozet
SHARE