Радмила Бакочевић, фото: Бранко Пантелић

Почаствовани смо што можемо најавити да ће примадона Радмила Бакочевић одржати концерт 12. априла 2016. године као поклон Српском народном позоришту с љубављу. Након београдског извођења 1. марта, новосадска публика ће имати јединствену прилику да ужива у концертном програму. Заступљене су оне арије које заувек обележавају изузетну посвећеност опери и постојаност оперске диве на сцени.

Концерт се изводи у Српском народном позоришту поводом 60 година уметничког и 40 година педагошког рада примадоне и професорке Бакочевић, а под диригентском управом Дејана Савића. Учествују гости солисти Опере Народног позоришта из Београда, солисти Опере и Оркестар Опере Српског народног позоришта.


Радмила Бакочевић је својим раскошним гласом оплеменила готово све што је било написано за лирско-драмски фах: од Вердија, преко Пучинија, до Белинијеве Норме, коју је певала више (преко 500 пута) и од саме Марије Калас.

Такође, она је једна од уметница са највише отпеваних представа у 20. веку поред Фјоренце Косото, Пјера Капучилија и Пласида Доминга.

Равноправно са оперском каријером неговала је и концертно певање. Са изразитим смислом за извођење ораторијумских дела, немачког, француског и руског лида и песама југословенских композитора, наступала је на концертним подијумима у Бечу, Берлину, Дрездену, Паризу, Риму, Москви, Санкт Петербургу, Београду, Загребу, Љубљани…


За разна уметничка остварења добила је више признања, као што су: Октобарска награда Града Београда (1960), Седмојулска награда (1970), Награда АВНОЈ-а (1979), Вукова награда (1991), Награда “Тарго д’оро” за креацију Норме која је у сезони 1972/73. године проглашена најбољим оперским остварењем у Италији, Награда Удружења музичких уметника Србије (УМУС) за животно дело (2011), Специјална повеља Културно просветне заједнице Србије за животно дело поводом овог јубилеја, 60 година уметничког и 40 година педагошког рада (2015).