МАТИЋ Јулијана-Јула-Јулка

МАТИЋ Јулијана-Јула-Јулка – драмска глумица (Мол, код Аде, 2. XII 1894 – ?). Први пут је ступила на сцену 1919. у НП у НСаду и у њему остала до 1920. Од 1920. до 1923. је била ангажована у НП у Сарајеву, а од 1923. поново у НП у НСаду до 1926, када је због удаје потпуно напустила позориште. Она је свој лепи глас школовала и на страни. Играла је младе, ведре девојке и љубавнице, али је највише успеха постигла у певачким партијама у комадима с певањем и у оперетама јер јој је глас био веома великог изражајног волумена и врло пријатне боје. У улогама љубавница испољавала је темперамент и женственост.

УЛОГЕ: Собарица (Гардист), Маргарита (Лесковчани у Паризу), Десанка (Дивљуша), Франка (Скамполо), Љубица (Ђидо), Ленка (Сеоска лола), Катарина (Вукодлак), Госпођа Божић (Пировање), Милица (Идеали), Фефе (Бајадера), Бароница (Кнегиња чардаша), Принцеза (Вереница његовог величанства), Лиза (Корневилска звона), Клариса (Диран и Диран), Ана Иванова (Дани нашег живота), Сара (Кин), Труди (Игра у срећу).

ЛИТ: А-м, Вечите жеље, вечити снови, Нови Сад, 1926, бр. 1, с. 6; А-м, „Лесковчани у Паризу“, шала, Нови Сад, 1926, бр. 20, с. 8.

Б. С. С.