ТРОШЋАНСКИ Александар Михајлович (Александр Михайлович Траснянский)

ТРОШЋАНСКИ Александар Михајлович (Александр Михайлович Траснянский) – оперски певач, баритон (село Голубинскаја, Донска козачка област, Русија, око 1884 – Париз, 24. VI 1936). Његово презиме би ваљало транскрибовати као Трасњански, али је Новосађанима било лакше Т., па је тако навођен и на плакатима и у штампи. Пореклом из козачке свештеничке породице, и сâм је после сеоске основне школе завршио нижу богословску школу у Новочеркаску. Напустивши Донску богословију, матурирао је (са златном медаљом) у Маријупољској гимназији. У Петрограду је, упоредо са студијама на Технолошком факултету, похађао и часове певања. У Театар музичке драме при Петроградском конзерваторијуму (који је основан 1912. као алтернатива оперским шаблонима императорских позоришта) ступио је као двадесетпетогодишњак; убрзо га је запазио чувени руски тенор Леонид Собинов и често са њим приређивао концерте. Од 1914. до 1918. Т. је био солист московског Бољшог театра. У Грађанском рату учествовао је као добровољац и са југа Русије је 1920. емигрирао у Краљевину СХС – у НСад. Одмах је примљен у Оперу новосадског НП, где су већ радили диригенти руског порекла П. Колпиков и Ф. Селински а већину солиста и хорских певача сачињавали су избегли руски певачи. За време ангажмана у новосадској Опери приређивао је и концерте, углавном уз пратњу пијанисткиње Милице Моч. Из НСада је 1924. отишао у Италију, за хоровођу градске катедрале у Фиренци, а 1928. се преселио у Париз, где је као банкарски чиновник радио до смрти.

УЛОГЕ: Ескамиљо (Кармен), Гроф Луна (Трубадур), Зрињски (Никола Шубић Зрињски), Валентин (Фауст), Жорж Жермон (Травијата), Оњегин (Евгеније Оњегин).

ЛИТ: Ј. Хр(аниловић), Премијера опере „Кармен“, Јединство, 5. VII 1921; В., „Кармен“, Застава, 7. VII 1921; О. С(уботи)ћ, „Кармен“, Застава, 29. IX 1921; А-м, „Зрињски“, Застава, 26. XI 1921; Хр., Опера „Зрињски“, Јединство, 29. XI 1921; О. С(уботи)ћ,  „Травијата“, Застава, 30. VI 1922; Хр., Премијера опере „Травијата“, Јединство, 1. VII 1922.

В. В.