ОРТОН Џо (Joe Orton)

ОРТОН Џо (Joe Orton) – енглески драмски писац (Лестер, 1. I 1933 – Лондон, 9. VIII 1967). Отац му је био вртлар а мајка фабричка радница. После завршене средње школе бавио се различитим занимањима, за њега незанимљивим и бесперспективним, а затим је неочекивано добио стипендију за двогодишње школовање на Краљевској академији за драмску уметност у Лондону. Као глумац наступао је само четири месеца у једној провинцијској трупи. Неколико г. касније поново се појавио у театру, али сада као драмски писац. Пре свега је познат по драмама пуним црног хумора чије су теме углавном убиство, хомосексуализам, садизам и некрофобија: Будите добри према господину Слоуну (Entertaining Mr. Sloane, 1964), Пљачка (Loot, 1965), Шта је видео батлер (What the Butler Saw, 1967). Ове три целовечерње драме са још две радио-драме у једном чину чине цео његов драмски опус. Његова дела доживела су изузетан успех код публике и критике, што му је убрзо донело репутацију највеће наде савременог енглеског театра. Та бриљантно започета каријера имала је неочекиван крај, окрутан и језив. Шофер који је дошао да га одвезе на договор за екранизацију Пљачке нашао га је мртвог, располућене главе, а покрај њега је лежао његов пријатељ Кенет Хеливел, са којим је – пошто се развео од жене – живео неколико г. и којем је посветио своје прво дело – Будите добри према господину Слоуну. Лекари су констатовали убиство, а затим самоубиство барбитуратима. Отварањем тестамената утврђено је да су један другога именовали за наследника. У СНП је 1971. изведена његова Пљачка.

БИБЛ: Будите добри према г. Слоуну, драма у три чина, прев. Иво Јуриша, ркп. у Библиотеци СНП, сигн. 1776; Пљачка, прев. Зденко Лешић, ркп. у Библиотеци СНП, сигн. 1723.

ЛИТ: М. Кујунџић, Веспазијанове одаје, Дневник, 16. X 1971; С. Божовић, Црни хумор на безболан начин, Индекс, 27. X 1971; П. М., Суђење комедији „Пљачка“, Политика експрес, 8. I 1972; В. Миросављевић, Позорница, судница, лудница, Дневник, 13. I 1972.

В. В.