КАИТАС-БЕДНАРСКИ Мара

КАИТАС-БЕДНАРСКИ Мара – драмска глумица (Емпајр, Охајо, САД, 12. VIII 1915 – ?). Одрасла је у земљорадничкој обитељи. Завршила је Вишу дјевојачку и двогодишњу трговачку школу у Осијеку, али се није, како је тада владао обичај, посветила чиновничком позиву, него је, опсједнута казалиштем, почела у НК у Осијеку прво играти као волонтер, да би 1936. добила стални ангажман. У Осијеку, гдје јој је пружена прилика за афирмацију, остала је све до 1940, када је прешла у СНП, гдје је остала свега једну сезону – до избијања рата, да би се вратила поново у Осијек (1941-1945). У НП у Бањој Луци је била 1946, од 1947. до 1949. у НП у Панчеву, а сезону 1949/50. поново је провела у Осијеку. У сезони 1951/52. била је ангажирана у НК у Сплиту; почетком 1952. примљена је у Драму СНП, али је уговор раскинут већ 1. IV исте г. јер није била задовољна станом који јој је додијељен; од тада је до пензионисања, 1972, глумила у НК „Иван Зајц“ у Ријеци. У почетку своје глумачке каријере, када је управник осјечког НК био познати казалишни стручњак и књижевник др Ранко Младеновић, она је од почетнице која игра разноразне мање улоге убрзо дошла до већих улога, па је још као врло млада играла Мирандолину у истоименој Голдонијевој комедији, Тоанету у Молијеровом Умишљеном болеснику, Колету у Бучној љубави Јаноша Васарија, Скампола у истоименој комедији Дарија Никодемија и многе друге. У зрелијем добу није показивала почетну амбицију, али је, снабдјевена великом рутином и срасла са позорницом, и надаље играла велике и значајне улоге, посебно у ријечком казалишту (Петруњела у Држићевом Дунду Мароју, Груба у Скупу истог писца, Беатрис у Витезу чудеса Л. де Веге, Коломбина у Голдонијевом Лашцу, Клодина у Молијеровом Грађанину племићу, Наташа у драми На дну М. Горког, Нели у Пониженима и увријеђенима  Достојевског, Шура у Милијун мука В. Катајева, Марија  у Каролини ријечкој Д. Жервеа, Јуца у Стеријином Кир Јањи, те у Нушићевим комадима: Сојка у Др, Вида и Гина у Ожалошћеној породици, Јулишка у Путу око света). Иако је на казалишним даскама провела пуних 36 г., није остало забиљежено да је било како прославила било који свој глумачки јубилеј, а није никада посебно ни истицана нити награђивана мада је то у својој дугогодишњој каријери често заслуживала. Разлози су лежали у њеној повучености и већ споменутом помањкању већих амбиција да се постигне било шта осим коректне игре (а често је постизала много више).

УЛОГЕ: Франсина Гасен (Срећни дани), Марија (Супруга), Шура Кључикова (Милион мука), Лиза (Чикина кућа), Шани (Три девојчице).

ЛИТ: Л. Дотлић, Срећни дани, Дан, 10. XII 1940; А-м, Валентин Катајев: „Милион мука“, Дан, 4. I 1941; Л. Дотлић, „Чикина кућа“ од И. И. Мјасницког, Дан, 7. II 1941; А-м, Појачање новосадске Драме, НС, 1952, бр. 37, с. 4.

И. Ф.