АСИЋ Милан

АСИЋ Милан – диригент (Загреб, 23. VIII 1917 – Суботица, 19. IX 1986). После завршене средње школе студирао је дириговање (проф. Ф. Лотка) и композицију (проф. К. Одак) на Музичкој академији у Згбу, где је и дипломирао 1943. Од 1945. до 1954. живео је у Суботици и радио као диригент и директор суботичке Опере и Филхармоније. У СНП је радио од 1. X 1954. до 31. VIII 1955. као диригент Опере и са ансамблом Опере и Балета припремио и дириговао представе Дон Пасквале, Лабудово језеро, Кавалерија рустикана и Амелија иде на бал – либрето за ову комичну оперу Ђан-Карла Менотија је заједно са Д. Стуларом (в) превео на наш језик. У јесен 1955. вратио се у Згб, где је преузео дужност уметничког директора Загребачке комедије и ту функцију обављао две сезоне. Од 1957. је поново у Суботици, као диригент у НП и шеф оркестра Суботичке филхармоније. А. је био диригент лаког, прецизног покрета, са истанчаним смислом за динамичко нијансирање музичког дела; дириговао је опере, оперете и симфонијску музику. Наступао је у Суботици, Згбу, Осијеку, НСаду, Бгду, Сомбору и Нишу и снимао је за Радио Згб и Радио НСад. Као организатор музичког живота у Суботици и диригент тамошњег оркестра, А. је добитник неколико значајних награда: две награде града Суботице, награда АП Војводине и награда СР Србије (1950). Супруга Јелка рођ. Шокчевић била је глумица и певачица, а ћерка Звјездана Шарић драматург СНП.

ДИРИГОВАЊА: Бал под маскама, Дон Пасквале, Кавалерија рустикана, Амелија иде на бал, Мадам Батерфлај, Мала Флорами, Девојачки сајам, Лабудово језеро и др.

ЛИТ: М. Милошевић, Велик успех Новосадског балета, Дневник, 17. I 1955; А. Еберст, Музички бревијар Војводине, НСад 1972, с. 48.

Н. П.