ЖУПАНИЋ Даворин

ЖУПАНИЋ Даворин – диригент (Грац, Аустрија, 1. VII 1912 –  Нови Сад, 20. XI 1983). Школовао се на конзерваторијуму у Љубљани, где је учио клавир (проф. Т. Равник), композицију (проф. С. Остерц) и дириговање (проф. Л. М. Шкерјанц). Усавршавао се као диригент прво у Франкфурту (проф. Х. Шерхен) 1936, а затим у Бечу (проф. О. Кабаста) 1937. Врло рано, већ као петнаестогодишњак, почео је да наступа као пијанист, а од 1934. и као диригент. По завршетку студија у Бечу радио је као корепетитор Љубљанске опере; девет г. је био диригент Опере НП у Бгду, до 1. IV 1953, а у периоду од 1948. до 1950. био је и шеф оркестра Дома ЈНА. У НСаду је радио прво као диригент, а затим и директор Опере СНП, од 1. XI 1950. до 31. VIII 1954. Као диригент у СНП је музички поставио низ опера, а Кавалерију рустикану је и режирао и режијски обновио Травијату. Његово знање, музикалност и богато искуство веома су инспиративно деловали на ансамбл Опере СНП, а нарочито на музичаре оркестра: „Може се констатовати да је оркестар веома лепо звучао, показао се као добро усвиран и добро уравнотежен према солистичким партијама и под диригентском палицом Д. Жупанића заиста музицирао“ (Н. Петин). Од 1955. до 1957. Ж. је био диригент и директор Скопске опере, а од 1959. музички уредник РТВ Бгд, где је у издању ове куће снимио неколико плоча са нашим истакнутим оперским уметницима – Бредом Калеф и Мирославом Чангаловићем, а такође и плочу песама Ј. Маринковића са оркестром и хором РТБ. У сезони 1963/64. поново је био ангажован у НСаду – као хонорарни диригент Опере СНП. Једно време је био и хонорарни професор Музичке академије у Бгду, где је водио оперски студио. Као симфонијски и оперски диригент наступао је у многим градовима Југославије – Бгду, Љубљани, Згбу, Ријеци, Дубровнику, НСаду, Скопљу, Сарајеву, али и у иностранству – у Минхену, Аугзбургу, Келну, Хелсинкију, Истанбулу, Солуну, Атини, Диселдорфу. У Грчкој је гостовао са ансамблом Скопске опере, а у Финској је 1965. изводио словенски репертоар.

ДИРИГОВАЊА: Тоска, Боеми, Трубадур, Мадам Батерфлај, Слепи миш, Андре Шеније, У долини, Вертер, Кармен, Кавалерија рустикана, Манон Леско, Бал под маскама, Отело, Травијата, Дон Карлос.

ЛИТ: А-м, Ново уметничко руководство Опере Војвођанског народног позоришта, СВ, 3. XII 1950; Н. Петин, „Кармен“ на сцени Новосадске опере, НС, 1. XII 1952; Н. Петин, „Дон Карлос“ на новосадској сцени, Дневник, 5. V 1964; Н. Херцигоња, Вердијев Трубадур, НС, 15. III 1951; А-м, Умро диригент Даворин Жупанић, Борба, 22. XI 1983; Н. С., У спомен Даворину Жупанићу, Дневник, 23. XI 1983.

Н. П.