ПЛАУТ Тит Макције (Titus Maccius Plautus)

ПЛАУТ Тит Макције (Titus Maccius Plautus) – римски комедиограф (Сарсина, око 254. п. н. е. – Рим, око 184. п. н. е.). Античке вести о животу овог популарног позоришног човека веома су непоуздане, пуне анегдотског и легендарног. Родитељи су му били сиромашни. Као младић је дошао у Рим, где се прикључио једној позоришној дружини. У позоришту је открио свој комедиографски дар. Након извесног лутања и бављења трговином вратио се театру као писац комедија. Најпре је преводио грчке комедије, углавном Менандрове. Није се задовољавао буквалним преводима него је читаве сцене преуређивао по свом нахођењу и уводио најинтересантније улоге из разних комада. На тај начин је добијао праве комедије са изразитим позоришним дејством. П. је одлично познавао своју публику, која је желела да види своје савременике у огледалу, на позорници. У његовим комедијама су робови и паразити главни носиоци радње у једном страном, грчком свету, свету нове атичке комедије. Грчка су имена, грчки су обичаји, уређење, социјална структура, грчка је често и мисао. Био је велик мајстор речи и сцене, зналачки је долазио до комичних ефеката нарочито у ситуатиционој комици. Био је темпераментан позоришни човек и велики песник комедије. Написао је више од 130 комада, од чега је сачувано 21 дело. То су углавном прераде дела млађе атичке комедије која је П. прилагодио условима онога времена и оне средине. У комадима су сачувани ликови и ситуације који су одредили правац развоја целокупне европске комедије. Најзначајнија дела су му: Амфитрион, Ћуп, Хвалисави војник, Заробљеници, Менехми, Три гроша и друге. У СНП је 1952. изведена комедија Хвалисави војник (Miles gloriosus).

БИБЛ: Аулулариа и Менехми, прев. Веселин Чајкановић, Бизерта 1918; Одабране комедије, прев. Веселин Чајкановић, Бгд 1923; Изабране комедије, I-II, прев. Коломан Рац, Згб 1951. и 1959 (књ. I: Тврдица, Сужњи, Бакхиде, Близанци; књ. II: Хвалиша, Псеудол, Пунче, Трогрошка).

ЛИТ: В. Чајкановић, Предговор, у: Одабране комедије, Бгд 1923, с. III-VI;

М. Богдановић, Стари и нови, књ. 2, Бгд 1961, с. 246-250; М. Будимир и М. Флашар, Преглед римске књижевности, Бгд 1963, с. 147-153; Страни писци, Згб 1968, с. 569-571.

Д. Р.