АДАМОВИЋ Божена

АДАМОВИЋ Божена – оперска певачица и педагог (Праг, Чехословачка, 3. IX 1894 – Нови Сад, 30. VI 1976). Девојачко презиме јој је Дубска; сестра Карла удата Матачић (в) такође је била певачица Опере СНП. Гимназију и Конзерваторијум у класи познатог вокалног педагога Буријана завршила је у Прагу. Први пут је ступила на оперску сцену 1916. у Брну. Од 1920. до 1924. је истакнута солисткиња Новосадске опере, која је тада први пут формирана као стална јединица новосадског Позоришта. Породичним разлозима, као и укидањем Новосадске опере, поремећен је редован ток њене оперске каријере. Често је, међутим, и са великим успехом, суделовала на новосадским добротворним концертима, свечаним академијама и другим приредбама. Касније је била краће време ангажована у Београдској и Загребачкој опери. Гостовала је у Бгду, Брну, Оломуцу, Моравској Острави, Либерецу, Прагу и другим местима у земљи и иностранству. Последњи пут је на сцени Опере СНП, као гост, наступила 1951. у улози Леоноре у Трубадуру. Снимала је за Радио Бгд и Радио НСад. Била је оперска и концертна певачица одличне школе, музикална, лепог и култивираног гласа у фаху лирског сопрана на прелазу у младодрамски. Радила је и као професор певања у Музичкој школи у НСаду, спадајући међу најупућеније стручњаке у том деликатном позиву.

УЛОГЕ: Лота (Вертер), Ћо Ћо Сан (Мадам Батерфлај), Антонија (Хофманове приче), Флорија Тоска (Тоска), Марженка (Продана невеста), Дијана (Орфеј у паклу), Леонора (Трубадур).

ЛИТ: А-м, „Вертер“ од Жила Маснеа, Јединство, 20. X 1920; Ђ. П, „Мадам Батерфлај“ Застава, 5. III 1921; А. Еберст, Музички бревијар Војводине, НСад 1972, с. 61; В. Поповић, Божена Дубска, Позориште, НСад 1976, бр. 1, с. 13.

В. П.

adamović bozena dubska img116