ПЕЈЧИЋ Ивана

ПЕЈЧИЋ Ивана – глумица (Лесковац, 2. VI 1960 – ). Основну, Балетску и Музичку школу завршила је у Иригу, гимназију у НСаду, као и Средњу музичку школу (одсек хармоника, а потом флаута) у НСаду, коју је похађала до трећег разреда, када је све напустила јер је примљена на Академију уметности у НСаду, одсек глуме. Дипломирала је 1. XII 1983. у класи Дејана Мијача. Члан Драме СНП постала је 1. VII 1984. У Гимназији је била члан Драмске секције Димитрија Зекавице, где је учинила прве глумачке кораке. Као гостујућа глумица играла је у Хидроцентрали у Сухом долу у НП у Сомбору и у Три сестре у ХНК у Осијеку. Поред глуме у позоришту играла је и на филму и тв серијама: Дечко који обећава и База на Дунаву 1981, Странствовање 1982, Другарица министарка и Смрт годишњег доба 1988, Јевреји долазе 1999. Добитник је награде за глуму за улогу Аделе у Дом Бернарде Албе на Сусретима професионалних позоришта Војводине.

УЛОГЕ: Адела (Дом Бернарде Албе), xxx (Хајд у парк кабаре), Ружа Личанин (Песми хвала), Шарлота (Дон Жуан), Олга (Мој тата социјалистички кулак), Катарина (Клопка за осам беспомоћних жена), Милчика (Родољупци), Луси (Билбао бал), Госпођица Коновалова, Леди Парк (Роман о Лондону), Алка (Три чекића, а о српу да и не говоримо), Фења (Луда игра), Клотилда Понтањак (Магарац), Вукица (Покојник),  Глафира служавка (Јегор Буличов), Унука Јаше Продановића (Очеви и оци), Љаља (Драга Јелена Сергејевна), Анка (Госпођа министарка), Лана (Наказе).

ЛИТ: Д. Николић, Лептирица у кавезу, Дневник, 20. XI 1981; Пејчић Ивана, у: Лексикон уметника Војводине, НСад 2001, с. 204; С. П., Драма Наказе” премијерно, Грађански лист, 26. XII 2002; Д. Николић, Тетовиране душе, Дневник, 14. I 2003.

М. Л.