АЈ, КАРМЕЛА


АЈ, КАРМЕЛА, позоришна представа, Хосе Санћис Синистера, режија: Душан Петровић

Играју: Сања Ристић Крајнов и Југослав Крајнов

УПАЛИМО РЕФЛЕКТОРЕ: ПРОЈЕКАТ „АЈ, КАРМЕЛА“ 2018.

Имајући у виду бриљантну представу Ај, Кармела чувеног шпанског писца Хосеа Санћиса Синистере у извођењу позоришта Ругантино из Загреба, у којој су главне улоге играли легенде југословенског глумишта Ивица Видовић и Гордана Гаџић, новосадски уметници дошли су на идеју да управо тај позоришни комад представе локалном и војвођанском миљеу, сматрајући да би он кореспондирао са овдашњом публиком и истовремено пружио могућност врхунског глумачког и редитељског израза.

АЈ, КАРМЕЛА је прича о двоје путујућих глумаца (Кармела и Паулино) који током Шпанског грађанског рата обилазе мала насељена места и изводе своје комичне варијетете. Након што залутају на територију коју су окупирали франкисти, приморани су да одиграју представу за војнике и заробљенике који ће сутрадан бити стрељани. У емотивној и интимној причи о двоје љубавника и професионалаца, шпански аутор изражава морална начела о животу и уметности, о људским правима и вредностима, поштењу и солидарности.

С обзиром на значај овог драмског текста и чињеницу да на нашим просторима постоји само једна, хрватска верзија комада, овај позоришни пројекат обухватио би и његов први интегрални превод на српски језик, чиме би представа ауторски била заокружена.