PODELAREČ REDITELJAFOTOVIDEO
Srpsko narodno pozorište i NP Priština sa sedištem u Gračanici

Nikolaj Vasiljevič Gogolj

ŽENIDBA


Režija i idejno rešenje scenografije: Milan Karadžić
Kostimograf: Dragica Laušević
Izbor muzike: Milan Karadžić i Bojan Stojčetović


Uloge:

Agafja Tihonovna
Jelena Orlović

Arina Pantelejmonovna
Milena Jakšić

Fjokla Ivanovna
Anika Grujić

Potkoljosin
Milan Vasić

Kočkarjov
Igor Damnjanović

Kajgana
Milorad Kapor

Anučkin
Nebojša Đorđević

Ževakin
Bojan Stojčetović

Stepan
Branko Babović

Dunjaška
Tamara Tomanović

Aleksej Starikov
Branko Babović


Organizator: Jasmina Urošević
Inspicijent: Sandra Rokvić
Tehniči direktor: Dejan Stepić


Premijera u SNP-u: 11. oktobra 2018, scena „Pera Dobrinović“

Vreme trajanja: jedan sat i trideset minuta.


Kostimi i scenografija izrađeni su u radionicama Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

„Gogolj je želeo da u prvi plan stavi i ismeje društvene anomalije svog vremena – licemerje, želju za statusom po svaku cenu, robovanje normama građanskog društva… Ženidba o kojoj on govori nije ženidba iz ljubavi. To je društvena obaveza, statusni simbol, ispunjavanje forme za kojom njegovi likovi čeznu, i upravo to je ono što ih čini komičnim. Iako je prošlo skoro dvesta godina otkako je komad napisan, sve te anomalije su i dalje aktuelne i itekako prisutne u svakom, pa i našem društvu, i o njima je uvek potrebno govoriti kroz pozorište.

Ono što me je, pored toga, podstaklo da se opredelim baš za ovaj komad je njegov psihološki sloj, odnosno maestralno iznijansirani Gogoljevi likovi, koji nisu crno-beli, već vrlo životni, istovremeno podložni i osudi i sažaljenju, koji zbog svoje bezvoljnosti, teskobe i lenjosti duha, straha da izađu iz sigurne čaure, nisu u stanju da naprave bilo kakav pomak u svojim životima. Da bismo danas razumeli te likove, sve što je potrebno da uradimo je da se pogledamo u ogledalo.

Treći razlog zašto će upravo Gogoljevom „Ženidbom“ biti nastavljena moja saradnja za Narodnim pozorištem iz Prištine/Gračanice, i saradnja tog pozorišta sa SNP-om, je izvrsna glumačka podela sa kojom je uvek zadovoljstvo raditi, a koja će na najbolji mogući način izneti ovu univerzalnu priču, koju će imati prilike da vidi publika od Vojvodine do Kosova što je izuzetno važno i za pozorišta i za publiku.“

Milan Karadžić

Fotografije: Branislav Lučić