ПОДЕЛАРЕЧ РЕДИТЕЉАФОТОВИДЕО
НП Приштина са седиштем у Грачаници и Српско народно позориште

Николај Васиљевич Гогољ

ЖЕНИДБА


Режија и идејно решење сценографије: Милан Караџић
Костимограф: Драгица Лаушевић
Избор музике: Милан Караџић и Бојан Стојчетовић


Улоге:

Агафја Тихоновна
Jeлена Орловић

Арина Пантелејмоновна
Милена Јакшић

Фјокла Ивановна
Аника Грујић

Поткољосин
Милан Васић

Кочкарјов
Игор Дамњановић

Кајгана
Милорад Капор

Анучкин
Небојша Ђорђевић

Жевакин
Бојан Стојчетовић

Степан
Бранко Бабовић

Дуњашка
Тамара Томановић

Алексеј Стариков
Бранко Бабовић


Организатор: Јасмина Урошевић
Инспицијент: Сандра Роквић
Техничи директор: Дејан Степић


Премијера у СНП-у: 11. октобра 2018, сцена „Пера Добриновић“

Време трајања: један сат и тридесет минута.


Костими и сценографија израђени су у радионицама Српског народног позоришта у Новом Саду.

„Гогољ је желео да у први план стави и исмеје друштвене аномалије свог времена – лицемерје, жељу за статусом по сваку цену, робовање нормама грађанског друштва… Женидба о којој он говори није женидба из љубави. То је друштвена обавеза, статусни симбол, испуњавање форме за којом његови ликови чезну, и управо то је оно што их чини комичним. Иако је прошло скоро двеста година откако је комад написан, све те аномалије су и даље актуелне и итекако присутне у сваком, па и нашем друштву, и о њима је увек потребно говорити кроз позориште.

Оно што ме је, поред тога, подстакло да се определим баш за овај комад је његов психолошки слој, односно маестрално изнијансирани Гогољеви ликови, који нису црно-бели, већ врло животни, истовремено подложни и осуди и сажаљењу, који због своје безвољности, тескобе и лењости духа, страха да изађу из сигурне чауре, нису у стању да направе било какав помак у својим животима. Да бисмо данас разумели те ликове, све што је потребно да урадимо је да се погледамо у огледало.

Трећи разлог зашто ће управо Гогољевом „Женидбом“ бити настављена моја сарадња за Народним позориштем из Приштине/Грачанице, и сарадња тог позоришта са СНП-ом, је изврсна глумачка подела са којом је увек задовољство радити, а која ће на најбољи могући начин изнети ову универзалну причу, коју ће имати прилике да види публика од Војводине до Косова што је изузетно важно и за позоришта и за публику.“

Милан Караџић

Фотографије: Бранислав Лучић