mocni-rendzeri-header

ПОДЕЛАО АУТОРКИО РЕДИТЕЉКИФОТОВИДЕО
Српско народно позориште и Стеријино позорје


Тијана Грумић
МОЋНИ РЕНЏЕРИ НЕ ПЛАЧУ


Редитељ: Тијана Васић
Сценограф: Ивана Јанчић
Костимограф: Марина Сремац
Композитор: Ана Буњак


Играју:

Ана
Миа Симоновић

Тата
Небојша Савић

Баба
Александра Плескоњић

Милош
Вукашин Ранђеловић


Продуцент: Елизабета Фабри
Инспицијент: Снежана Радованов
Суфлер: Снежана Ковачевић


Прва проба: 20. март 2018.
Премијера: 24. мај 2018, Камернa сценa

Сценографија и костими израђени у радионицама Српског народног позоришта.

ТИЈАНА ГРУМИЋ

tijana-grumicРођена је 13. септембра 1993. у Новом Саду.

Као студент генерације завршила је основне и мастер студије драматургије на Факултету драмских уметности у Београду, а тренутно је студент докторских уметничких студија.

Њени драмски текстови извођени су у омладинском позоришту ДАДОВ, на сцени УК „Вук Караџић“ у Београду и у позоришту „Бора Станковић“ у Врању.

Као драматург радила је на представама у Народном позоришту у Београду, Народном позоришту у Сомбору и Позоришту младих у Новом Саду.

Тијана је добитник награде „Јосип Кулунџић“ коју катедра за драматургију ФДУ додељује за остварен изузетан успех из области позоришта, радија, филма, телевизије или критике. Њена драма Стварање човека проглашена је за један од пет најбољих савремених ангажованих драмских текстова на конкурсу Хартефакт фонда 2016. године.

Поред рада у позоришту, Тијана је већ неколико година ангажована у раду Истраживачке станице Петница као асистент на програму друштвено-хуманистичких наука. Живи и ради у Београду.


Моћни ренџери не плачу за мене представља драму о одрастању, мом али и једне генерације у Србији. Верујем да је свако одрастање, било где и кад, обележено друштвено-политичким околностима па је тај оквир универзална карактеристика одрастања као таквог. Ипак, ако причамо о индивидуалном и личном, за мене је одрастање обележено пре свега носталгијом, посебно из перспективе из које данас о њему пишем. Суочавање са неоствареним жељама из детињства, с одласцима било које врсте (својим, туђим, вољним или невољним) и губицима, важан су део индивидуалног сазревања, изградње сопственог идентитета и карактера.

Тијана Грумић, драмска списатељица

ТИЈАНА ВАСИЋ

tijana-vasicЗавршила је позоришну и радио режију на Факултету драмских уметности у Београду у класи проф. Душана Петровића. Као студент је била асистент режије у представама Мали ми је овај гроб (Битеф театар), Дневник о Чарнојевићу (Југословенско драмско позориште), Берлински зид (Београдско драмско позориште) и Моја ти (Атеље 212).

У омладинском позоришту ДАДОВ режирала је јавно читање драме Забрањено за млађе од 16 година Криста Шагора, те представе Господар мува, по роману Вилијема Голдинга (адаптација Бојана Бабић) и Крофне, љубав и још понешто Тијане Грумић.

Пикник на фронту Фернанда Арабала, њена испитна представа са треће године студија, је као гостујућа изведена у УК „Вук Караџић“. Дипломирала је 2016. представом Паразити Маријуса фон Мајнбурга у Београдском драмском позоришту.

Добитница је награде „Хуго Клајн“ катедре за позоришну и радио режију Факултета драмских уметности у Београду.


Моћни ренџери не плачу је представа која говори о мојој генерацији, рођеној почетком деведесетих, и условима у којима смо ми одрастали, као и о нашим потребама, очекивањима и ставовима који су проистекли из тих околности. Ана и Милош су представници те генерације, и ми кроз њихово емотивно сазревање (љубавну причу) добијамо слику о томе ,,где се налази“ моја генерација и шта је до тога довело. С обзиром на то да се овај комад завршава одласком и једног и другог лика, потврђује се свеприсутнија потреба међу младима да напусте ову земљу у жељи да живе у неком лепшем, извеснијем и праведнијем друштву.

Али питање је шта се деси када на пут њихових личних жеља и амбиција стане љубав?

Тијана Васић, редитељ

Фотографије: А. Рамадановић
ВРХ СТРАНЕ