ilustrovana-enciklopedija-header

ПОДЕЛАО ДЕЛУКРИТИКАФОТОВИДЕО
Копродукција: Српско народно позориштe и Стеријино позорјe, Нови Сад

Божидар Кнежевић
ИЛУСТРОВАНА ЕНЦИКЛОПЕДИЈА НЕСТАЈАЊА


Редитељ, сценограф и кореограф: Золтан Пушкаш
Драматург: Николина Стјепановић
Костимограф: Снежана Хорват
Лектор: Константин Кнежевић
Помоћник редитеља, сарадник за покрет: Терезиа Фигура
Дизајн светла: Роберт Мајорош
Техника гласа: Агота Виткаи Кучера

Улоге:
Небојша Савић
Сања Ристић Крајнов
Југослав Крајнов
Миа Симоновић
Марко Савковић
Григорије Јакишић
Алиса Лацко / Нина Рукавина
Вукашин Ранђеловић
Јелена Антонијевић
Александра Пејић
Терезиа Фигура
Агота Виткаи Кучера
Даниел Хуста


Инспицијент: Снежана Радованов
Суфлер: Снежана Ковачевић
Мајстор тона: Душан Јовановић


Праизведба: 12. марта 2018. године, Камерна сцена, 20.30
Реприза: 13. и 20. марта 2018. године, Камерна сцена

Представа траје око сат и двадесет минута.

logo

Реч писца

Национални парк Кољигора (all inclusive & all exclusive), у току је свечано отварање путоказа (са срећном завршницом).

ОДИСЕЈ:
(…) Даме и господо, браћо, окупили смо се овде да свечано отворимо наш нови путоказ. Ову значајну инвестицију обезбедио је Туристички савез Кољигоре и овај, наш и само наш, најсавременији путоказ сигурно ће бити снажан замајац у развоју туризма на
овим просторима.

Даме и господо, сад знате где су Кољибабе – тамо! Осетите гостопримство и топлину какву још нисте осетили. Кољигора има специфичну микроклиму, посута је цвећем и метафорама у које се може угазити, а за који дан славимо и значајан јубилеј – хиљаду година без купатила.

Добродошли на Кољигору, где је небо високо, а рупе дубоке! Може аплауз.

Божидар Кнежевић


Реч редитеља

Живимо у свету, где више не знамо шта су праве вредности, а добили смо прилику да их очувамо. Сви имамо своје проблеме, патимо од разних болести, физичких или психичких, али одговор на питање ко је крив због тога, сасвим је небитан!

Овај комад представља свет, свет у којем постоје многи проблеми који се тичу сваког од нас. Колико треба да будемо привржени својој прошлости? Како доживљавамо своју садашњост и шта нас чека у будућности? Ова апсурдна драма даје могућност максималног остварења глумачке игре, антиципирајући, при том, одговоре на постављена питања.

Представа је у форми ритуалног позоришта које приказује наш одраз у „закривљеном огледалу“, а зачињена је хумором и живахним
сценским покретима.

Золтан Пушкаш

Илустрована енциклопедија нестајања у СНП-у

Реч је о тексту који је пре неколико година победио на конкурсу Стеријиног позорја за оригинални домаћи драмски текст, а који је једна стилски веома необична пародија, готово стриполики сценарио за једну од омиљених алегоријских и митоманијских прича (не само) са ових простора о племену које спремно дочекује апокалипсу и, у том контексту што да не, ванземаљце.

Породицом Кољибаба председава баба, на врху планине – националног парка – Кољигора. Она ће учинити све да се испуни пророчанство и да последњи наследник изворног бића њеног поколења буде последњи и први који ће упловити у ново доба.

Овај ниво вишеструко је помешан са нивоом приче у којем препознајемо обрисе савременог друштва, дискриминације, хомофобије, затуцаност, медијску и другу неписменост, али све време писац избегава неко конкретније и баналније поређење са стварним људима и догађајима, што и није неопходно и било би додатно потцртавање ситуације која је свима препознатљива.

Носећи се са захтевним задатаком да на сцену постави различито „илустративне“ и „енциклопедијске“ аспекте текста (слајд пројекције и детерминисање кључних појмова), редитељ, овде и сценограф и кореограф Золтан Пушкаш, посеже за једним такорећи приручним решењем да представу постави у недефинисани простор пустиње (песка), да ликове обоји живописним бојама (фризурама и „пустињским“ костимом у креацији Снежане Хорват), а да ништа додатно не објашњава, него да игру преведе много више у покрет и стилизовану драмску игру сатире, која на моменте зна да буде веома смешна (духовита).

Све подсећа на постапокалиптичне филмове типа „Побешњелог Макса“, с тим што тезе, донекле и сходно тексту, нимало нису уозбиљене, него пре постављене тако да изгледају зачудно, због чега губе обрисе реалног ткива, а додатно добијају нити фантастике.
[…] Стилски, „Илустрована енциклопедија нестајања“ у Српском народном позоришту представља искорак, због своје креативне распосајаности, почевши од текста, преко ритуалне музике бубњева, па до редитељских и глумачких решења. На глумачком плану, истичу се улоге главног крвника Кољибаба, у тумачењу Југослава Крајнова, врховног заповедника у лику бабе коју игра Сања Ристић Крајнов, споредних, обичних ликова из живота које као својеврстан контрапункт племенским будалама играју Марко Савковић и Миа Симоновић.

Млади Григорије Јакишић све више показује формат великог глумца, а Небојша Савић као „престолонаследник“ сведено и више драмски игра главног лика, чиме успешно додаје комички ефекат целокупне игре…

Занимљива и необична представа која ће сигурно имати своје поклонике на Камерној сцени Српског народног позоришта.

Игор Бурић, „Дневник“, 17. марта 2018.

Фотографије: Александар Рамадановић