rok-opera-header

O KONCERTUO UČESNICIMAKRITIKAFOTO
KONCERT „ROK OPERA“

Novosadski big bend & Orkestar opere SNP

Dirigent: Fedor Vrtačnik

 

Nastupaju: Danka Adamov, Renata Starović, Dragana Keler, Zoran Šandorov i Nikola Mijić
Specijalni gost Jelena Gavrilović, glumica

 

Muzičke aranžmane napisao: Fedor Vrtačnik
Koncertmajstori: Vladimir Ćuković
Režijska postavka: Katarina Mateović Tasić
Scenografija: Saša Senković
Dizajn svetla: Marko Radanović
Tonska realizacija: Audio konstruktor DOO
Inspicijenti: Tanja Cvijić, Dejan Teodorović

 

Trajanje koncerta: 1 sat i 45 minuta.


Nakon niza nezaboravnih gala koncerata, tradicionalno upriličenih mnogim povodima, Opera Srpskog narodnog pozorišta je pripremila koncert ROK OPERA, koji je realizovan u prvoj zajedničkoj saradnji Novosadskog Big Benda i Opere SNP-a. U spoju muzičkih žanrova roka, džeza i opere, na ekskluzivnom koncertnom programu zastupljeno je 18 antologijskih muzičkih hitova pop i rok grupa čija su imena uvrštena u enciklopedije svetske i domaće muzičke scene 20. veka. Nadajući se da ćemo Novogodišnjim koncertom podsetiti na vremena kada su neprevaziđeni hitovi nastali, od 70-ih godina na ovamo, želeli smo da prenesemo atmosferu rokenrol kuće slavnih do naše pozorišne kuće.


logo

NOVOSADSKI BIG BAND

Osnovan 2003. godine od strane profesionalnih i renomiranih džez i pop muzičara Novog Sada, sa željom da ispuni prazninu nastalu gašenjem Plesnog orkestra RTV Novi Sad, te da nastavi tradiciju orkestarskog muziciranja Novog Sada na polju džez, pop, filmske i opšte scenske muzike. Tokom proteklih 14 godina rada orkestar je priredio 360 koncerata na gotovo svim kulturnim manifestacijama i festivalima u zemlji i regionu.

U dosadašnjem radu Novosadski Big Band je nastupao u različitim formacijama, koje su bile uslovljene programskim sadržajima. Njegovu okosnicu danas čine 17 najboljih džez muzičara Novog Sada.

Dirigent, aranžer i umetnički rukovodilac je Fedor Vrtačnik.

HOR I ORKESTAR OPERE SNP-a

Nesumnjiv je dugogodišnji visoki umetnički kvalitet Hora i Orkestra SNP-a. Datum osnivanja Hora i Orkestra smatra se da je 16. novembar 1947, dan kada je izvedena prva premijera opere Travijata, posle obnavljanja Opere. Tadašnji Hor je bio u honorarnom angažmanu i tek od sezone 1948/49, Opera ima svoj stalan Hor. Od svojih početaka Hor je sa Orkestrom bio jedan od najpouzdanijih stubova Opere SNP-a. Stručna kritika redovno ističe umetničke kvalitete novosadskog operskog Hora i Orkestra, upoređujući ga s ostalim ansamblima na našim prostorima, gotovo redovno u korist ovog sastava, naglašavajući njegovu „uvežbanost, dobru vokalnu tehniku i dinamičku iznijansiranost, uz sočnu i nosivu, svežu zvučnost“. Danas ansambl Hora ima 70 članova, a ansambl Orkestra ima 75 članova, sastavljen od stalnih i honorarnih saradnika.

Ansambl Opere SNP-a i danas ima vrhunske soliste, pevače i muzičare koji izvode dela internacionalnog i nacionalnog operskog nasleđa, operete, mjuzikle, horsku muziku i bogatu orkestarsku produkciju.

Fenomen zvani Novogodišnji koncert „Rok opera“

Novogodišnji koncert „Rok opera“ održan je u petak, 12. januara u velikoj sali SNP-a i to u prvoj zajedničkoj saradnji Novosadskog Big Benda i Hora i Orkestra Opere SNP-a, pod suverenim rukovodstvom maestra Fedora Vrtačnika, umetničkog rukovodioca NBB-a. Nasupali su: Danka Adamov, Maja Andrić, Renata Starović Petošević, Dragana Keler, Zoran Šandorov, Vojislav Malešev, Aleksandar Tolimir i prvakinja Opere Jelena Končar, koji su napravili autentičnu rok atmosferu, ne samo svojim interpretacijama nego i odlično usklađenim scenskim kostimom, frizurom, harizmatičnom pojavom i nastupom. Poput minstrela, svi izvođači su interpretativno uverljivo preneli 18 antologijskih numera muzički zapaljivog žanra i zagrejali salu do usijanja.

U krcatoj sali, pred više od 1000 ljudi, nizali su se hitovi slavnih rok bendova čije smo ploče slušali u mladosti, a njihovi posteri zauzimali centralno mesto na zidu. Bila je to jedinstvena prilika da publika, a među njima je bilo generacije koja i danas čuva ploče kao kakvu relikviju, do onih koji danas muziku slušaju na internet kanalima, zajedno sa izvođačima peva stihove omiljenih i poznatih hitova. Tog petka zajednički je stvorena atmosfera koja je na kraju kulminirala 19. numerom koju su svi zajedno izvodili za „bis“ i zadovoljnu i raspoloženu publiku podigla na noge – na ples!

Velike pohvale za ansamble Orkestra Opere i Novosadskog Big Benda, za fenomenalnog maestra Vrtačnika na dirigovanju i odličnim muzičkim aranžmanima, koji su punih 100 minuta besprekorno interpretirali muziku. Pohvale i za članove Hora koji su svagde hvaljeni, bez premca, jer su pružili još jedan vrhunski doživaljaj publici i zajedno sa njom, uživali. Uvereni smo da će tako biti i na reprizi koncerta 14. februara.

Muzika je čudo, a Koncert NBB i Opere je – ROCK! (čitaj: „razvaljuje“)

I. Ilić, 13. januara 2018.

Fotografije: Emir Memedovski