rok-opera-header

О КОНЦЕРТУО УЧЕСНИЦИМАКРИТИКАФОТО
КОНЦЕРТ „РОК ОПЕРА“

Новосадски биг бeнд & Оркестар опере СНП

Диригент: Федор Вртачник

 

Наступају: Данка Адамов, Рената Старовић, Драгана Келер, Зоран Шандоров и Никола Мијић
Специјални гост Јелена Гавриловић, глумица

 

Музичке аранжмане написао: Федор Вртачник
Концертмајстори: Владимир Ћуковић
Режијска поставка: Катарина Матеовић Тасић
Сценографија: Саша Сенковић
Дизајн светла: Марко Радановић
Тонска реализација: Аудио конструктор ДОО
Инспицијенти: Тања Цвијић, Дејан Теодоровић

 

Трајање концерта: 1 сат и 45 минута.


Након низа незаборавних гала концерата, традиционално уприличених многим поводима, Опера Српског народног позоришта је припремила концерт РОК ОПЕРА, који је реализован у првој заједничкој сарадњи Новосадског Биг Бeнда и Опере СНП-а. У споју музичких жанрова рока, џеза и опере, на ексклузивном концертном програму заступљено је 18 антологијских музичких хитова поп и рок група чија су имена уврштена у енциклопедије светске и домаће музичке сцене 20. века. Надајући се да ћемо Новогодишњим концертом подсетити на времена када су непревазиђени хитови настали, од 70-их година на овамо, желели смо да пренесемо атмосферу рокенрол куће славних до наше позоришне куће.


logo

NOVOSADSKI BIG BAND

Oснован 2003. године од стране професионалних и реномираних џез и поп музичарa Новог Сада, са жељом да испуни празнину насталу гашењем Плесног оркестра РТВ Нови Сад, те да настави традицију оркестарског музицирања Новог Сада на пољу џез, поп, филмске и опште сценске музике. Током протеклих 14 година рада оркестар је приредио 360 концерата на готово свим културним манифестацијама и фестивалима у земљи и региону.

У досадашњем раду Novosadski Big Band је наступао у различитим формацијама, које су биле условљене програмским садржајима. Његову окосницу данас чине 17 најбољих џез музичара Новог Сада.

Диригент, аранжер и уметнички руководилац је Федор Вртачник.

ХОР И ОРКЕСТАР ОПЕРЕ СНП-а

Несумњив је дугогодишњи високи уметнички квалитет Хора и Оркестра СНП-а. Датум оснивања Хора и Оркестра сматра се да је 16. новембар 1947, дан када је изведена прва премијера опере Травијата, после обнављања Опере. Тадашњи Хор је био у хонорарном ангажману и тек од сезоне 1948/49, Опера има свој сталан Хор. Од својих почетака Хор је са Оркестром био један од најпоузданијих стубова Опере СНП-а. Стручна критика редовно истиче уметничке квалитете новосадског оперског Хора и Оркестра, упоређујући га с осталим ансамблима на нашим просторима, готово редовно у корист овог састава, наглашавајући његову „увежбаност, добру вокалну технику и динамичку изнијансираност, уз сочну и носиву, свежу звучност“. Данас ансамбл Хора има 70 чланова, а ансамбл Оркестра има 75 чланова, састављен од сталних и хонорарних сарадника.

Ансамбл Опере СНП-а и данас има врхунске солисте, певаче и музичаре који изводе дела интернационалног и националног оперског наслеђа, оперете, мјузикле, хорску музику и богату оркестарску продукцију.

Феномен звани Новогодишњи концерт „Рок опера“

Новогодишњи концерт „Рок опера“ одржан је у петак, 12. јануара у великој сали СНП-а и то у првој заједничкој сарадњи Новосадског Биг Бенда и Хора и Оркестра Опере СНП-а, под сувереним руководством маестра Федора Вртачника, уметничког руководиоца НББ-а. Насупали су: Данка Адамов, Маја Андрић, Рената Старовић Петошевић, Драгана Келер, Зоран Шандоров, Војислав Малешев, Александар Толимир и првакиња Опере Јелена Кончар, који су направили аутентичну рок атмосферу, не само својим интерпретацијама него и одлично усклађеним сценским костимом, фризуром, харизматичном појавом и наступом. Попут минстрела, сви извођачи су интерпретативно уверљиво пренели 18 антологијских нумера музички запаљивог жанра и загрејали салу до усијања.

У крцатој сали, пред више од 1000 људи, низали су се хитови славних рок бендова чије смо плоче слушали у младости, а њихови постери заузимали централно место на зиду. Била је то јединствена прилика да публика, а међу њима је било генерације која и данас чува плоче као какву реликвију, до оних који данас музику слушају на интернет каналима, заједно са извођачима пева стихове омиљених и познатих хитова. Тог петка заједнички је створена атмосфера која је на крају кулминирала 19. нумером коју су сви заједно изводили за „бис“ и задовољну и расположену публику подигла на ноге – на плес!

Велике похвале за ансамбле Оркестра Опере и Новосадског Биг Бенда, за феноменалног маестра Вртачника на дириговању и одличним музичким аранжманима, који су пуних 100 минута беспрекорно интерпретирали музику. Похвале и за чланове Хора који су свагде хваљени, без премца, јер су пружили још један врхунски доживаљај публици и заједно са њом, уживали. Уверени смо да ће тако бити и на репризи концерта 14. фебруара.

Музика је чудо, а Концерт НББ и Опере је – ROCK! (читај: „разваљује“)

И. Илић, 13. јануара 2018.

Фотографије: Емир Мемедовски