buba-u-uhu

БУБА У УХУ


kpgt


Режија: Љубиша Ристић
Сценограф: Владислав Лалицки / Немања Петровић
Костимограф: Вања Вукић / Здравка Кулијер


Улоге:

Виктор-Емануел Шандебиз
Лазар Јованов

Пош
Лазар Јованов

Камиј Шандебиз
Михаило Перишић

Ромен Турнел
Војислав Томић, Богдан Трифуновић

Доктор Финаш
Никола Ивачков, Богдан Трифуновић, Урош Нововић

Карлос Оменидес де Истангва
Новак Симић, Огњен Петковић, Зоран Максић, Богдан Трифуновић

Гђа Ферајон, Гдин Ферајон
Власта Велисављевић, Ана Костовска, Новак Симић

Етјен
Никола Марковић

Рагби
Золтан Плетл, Огњен Петковић, Богдан Трифуновић

Батистен
Обрад Радуловић

Рејмонд Шандебиз
Рада Ђуричин, Вјера Мујовић, Соња Младенов

Лисјен Оменидес де Истангва
Бранка Петрић, Ташана Ђорђевић, Сашка Рашић Попов

Антоанет
Биљана Малетић, Марина Ракић, Хајди Ставров

Ежени
Марина Ракић, Биљана Малетић

 

Пре нешто мање од 45 година, 7. јуна 1971. године одржана је београдска премијера Фејдоове „Бубе у уху“. Ова дипломска представа Љубише Ристића задржала се пуне 44 године на репертоару Југословенског драмског позоришта, изведена је 1650 пута и видело је преко милион гледалаца.

У циљу бриге о чувању традиције ове представе, поносећи се њеним јединственим светским рекордом, а и као омаж генијалном глумцу, нашем Чаплину НИКОЛИ СИМИЋУ, одржаће се ова представа и у Новом Саду у Српском народном позоришту.

Представа је у београдском Сава Центру у Великој дворани у фебруару месецу одиграна два дана за редом уз изузетно велико интересовање публике (преко 5000 посетилаца) при чему су се на сцени појавили у једном делу представе и глумаци из прве поставе Рада Ђуричин и Власта Велисављевић

Четворо глумаца из прве поделе који никада нису напустили представу – Рада Ђуричин, Бранка Петрић, Власта Велисављевић и нарочито упорни Никола Симић – успели су да је све те године одрже у животу, поносни на своју глумачку младост и свесрдно подржани од одане публике.

„Буба“ је увек и без изузетка била распродата, а када би се костими исцепали, глумци би донели своје приватне ствари; када би се декор распао Никола би проналазио новац да се декор обнови; када позориште не би хтело да било чиме обележи 1500. представу, Никола би приватно организовао прославу у ресторану изван позоришта за глумце, редитеља и пријатеље представе…

Рада Ђуричин и Љубиша Ристић скупили су младе глумце и направили нову „Бубу у уху“

Комплетна глумачка екипа истих година као њихови претходници из 1971. – играће на сцени СНП-а нову – стару „Бубу“ за своју стару и нову публику – деде, бабе синове, ћерке, унуке и унуке – као што је то одувек било и како ће заувек бити и када никога од нас више не буде. А Рада, Бранка и Власта играће са њима кад год зажеле и кад год се ужеле!

Ова представа је истовремено и захвалност свим десетинама глумаца који су током 44 године играли разне улоге у „Буби“, ускакали, мењали, радовали се, умарали се, бежали, враћали се и живели живот „Бубе у уху“.

Нова – стара „Буба“ је кенотаф, сећање и поштовање за све из прве поделе којих више нема: за Бојана Ступицу и Марјана Ловрића који су одговорни и заслужни што се „Буба“ родила; за Зорицу Шумадинац, Слободана Ђурића, Мориса Левог, Марка Тодоровића, Бранка Миленковића, Владислава Лалицког, за Душка Чеклића и Николу Симића.