VESNA KESIĆ KRSMANOVIĆ

dirigent Hora

Rođena u Subotici 1961. godine. Muzičko obrazovanje (studirala kompoziciju u klasi prof. Enrika Josifa, horsko dirigovanje u klasi prof. Vojislava Ilića i prof. Darinke Matić Marović). Orkestarsko dirigovanje i diplomu stekla 1985. godine u klasi profesora Stanka Šepića na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Usavršavala se u Italiji (Sijena, F. Ferara) i Mađarskoj, u klasi dirigenta Etvoš Petera (Bartoko). Angažovana je kao asistent dirigenta Miloja Nikolića pri horu AKUD-a „Žikica Jovanović Španac” i kasnije kao asistent prof. Stanku Šepiću pri horu OKUD-a „Ivo Lola Ribar” u Beogradu.

Provela četiri godine u pedagoškom radu u muzičkim školama „Lisinski”, „Slavenski” u Beogradu, te dobijala nagrade na festivalima i takmičenjima (republička, savezna) mladih muzičara u kategoriji orkestra, horova i kamerne muzike.

Zaposlena u Srpskom narodnom pozorištu kao dirigent operskog hora, a kao dirigent od sezone 1987/88. godine do danas.

U toku dugogodišnjeg rada sa horskim ansamblom novosadske opere prošla je mnoštvo premijernih operskih naslova uz održavanje postojećeg repertoara. Stručna kritika redovno ističe umetničke kvalitete novosadskog operskog horskog kolektiva.

Ostale aktivnosti

Osnovala je Ženski kamerni hor 2001. godine u okviru Opere SNP-a, sa kojim je gostovala u mnogim gradovima širom Vojvodine.

Kao dirigent hora Jevrejske opštine Novi Sad, pod imenom „Hašira” od 2003. godine broji značajne uspehe i nastupe širom zemlje i Evrope. Hor se redovno vraća „ogrnut” zlatnim ili srebrnim odličjem sa međunarodnih festivala i takmičenja u kategorijama kamernih horova. Istaknuta je specijalna nagrada za dirigovanje (Slovakia Cantag 2009).

Godine 2004, u okviru HKPD-a „Jelačić” u Petrovaradinu, osniva se pevačka sekcija, koja, dugogodišnjim radom, prerasta u ozbiljan višečlanski hor. Neguje se širok repertoar od tradicionalnih narodnih, preko klasičnih do liturgijskih i crkvenih „popjevaka”. Hor je zauzeo 3. mesto na takmičenju Vojvođanskih horova u Rumi (50. Festival muzičkih društava Vojvodine) i često gostuje širom Vojvodine, Hrvatske i Dalmacije sa vrlo zapaženim uspehom. Godine 2014. je snimljen CD u čast Ilije Okrugića Sremca.

Od 2014. rukovodi mešovitim horom „Harmonia”, čiji je osnivač Grkokatolička parohija sv. Apostola Petra i Pavla, zajedno sa Rusinskim kulturnim centrom.

Godine 2015. na Festivalu duhovne muzike „Horovi među freskama” u Sabornoj crkvi u Beogradu, na završnoj večeri festivala, nastupila je sa profesionalnim kamernim ansablom „Klasika Nova”, sastavljena od operskih horskih pevača. Tom prilikom je izvedena zahtevna savremena liturgija, kompozitora prof. Aleksandar Vujića.

Galerija

Nagrade

– Godišnja nagrada SNP-a, 2005.
– Srebrna medalja „Jovan Đorđević”, prestižno priznanje SNP-a, 2014.
– Prestižna nagrada „Vojislav Ilić” za dirigenta u istraživačkom radu i izvođenju savremenih neizvedenih partitura duhovne muzike, 2015.
– Godišnja pohvala SNP-a za izvanredno pripremljen Hor Opere na gostovanju na Al Bustan festivalu u Bejrutu, Liban, 2017.
– Godišnja nagrada SNP-a, 2018.
– Godišnja nagrada Srpskog narodnog pozorišta, 2020.

Video


Iz medija

Ovaj posao možete samo da volite