Objavljeno:
292
pregleda

POTPISAN PROTOKOL O SARADNJI SA NARODNIM POZORIŠTEM U BEOGRADU

Povodom Protokola o saradnji koje je Narodno pozorište u Beogradu nedavno potpisalo sa Srpskim narodnim pozorištem iz Novog Sada u utorak 25. novembra u Muzeju Nacionalnog teatra održana je konferencija za novinare.

Vršilac dužnosti upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu Dejan Savić podsetio je da ta institucija ima, kako je rekao, vekovnu saradnju sa SNP-om i naglasio da bi voleo da ona u nekom budućem periodu bude još „aktivnija i atraktivnija“.

Prema njegovom mišljenju, potpuno je prirodno da te dve značajne kulturne institucije sarađuju s obzirom na to da imaju potpuno istu umetničku i organizacionu strukturu.
Savić je napomenuo da će u okviru Protokola o saradnji, koji podrazumeva razmenu predstava, SNP gostovati 28. novembra na Velikoj sceni sa dramom Edena fon Horvata PRIČE IZ BEČKE ŠUME u režiji Ive Milošević, dok će Narodno pozorište uzvrati gostovanje 8. decembra sa Brehtovim komadom MAJKA HRABROST I NJENA DECA u inscenaciji Ane Tomović.
On je najavio da će uskoro biti razmotrena i mogućnost da dva teatra u koprodukciji urade komičnu operu Dejana Despića „Popo Ćira i pop Spira“ koja bi se kasnije, kako je istakao, možda izvodila i u Sava centru.

Upravnik SNP-a Aleksandar Milosavljević rekao je da mu je veoma drago „što je došlo vreme da saradnja između dva teatra, posle nekoliko godina oseke, bude konkretizovana“.
On je podsetio da se pomenuti Sporazum o saradnji, pre svega, odnosi na dramske predstave.
– One mogu da „stanu“ na scenu Narodnog pozorišta, a što se tiče opere i baleta, tu smo bliži Sava centru upravo zbog gabarita scene – kazao je Milosavljević.
– Naravno, da treba da planiramo još jedan korak napred, a to je ono zbog čega mi kao institucije i postojimo; da pravimo predstave, da radimo koprodukcije i usaglasimo repertoare – dodao je Milosavljević.
Saradnja SNP sa NP otpočela je prošlog meseca gostovanjem komedije GOSPOĐA MINISTARKA u Narodnom pozorištu u okviru revije predstava „Nušiću u čast“.

Na konferenciji su govorili direktor Sava centra Dragan Grgurević, pomoćnik direktora sektora za kulturnu delatnost Sava centra Vuk Žugić, direktor Drame SNP-a Aleksandar Gajin, šef sektora marketinga NP-a Ljiljana Lazić Mihailović i v.d. direktora Drame Narodnog pozorišta Željko Hubač.
On je ocenio da Sporazum sa SNP-om predstavlja „temelj koji će nam omogućiti da uz neko pametno planiranje dođemo do nečega što je jedan od bitnih ciljeva, a to je koprodukcija na nivou Drame“ i dodao da je realno očekivati, s obzirom da je za ovu sezonu već urađen repertoar, da to bude tokom 2016. godine.
M.B.

Podeli