Objavljeno:
416
pregleda

SVEČANOM SEDNICOM OBELEŽENO 150 GODINA MATICE SRPSKE U NOVOM SADU (1864-2014)

Na Trgu galerija u petak, 17. oktobra sa početkom u 19 časova svečano je upriličena proslava Dana Galerije Matice srpske u prepunoj sali. Pozdravnu reč prisutnima uputila je upravnica Galerije mr Tijana Palkovljević Bugarski, a svečanu besedu je nadahnuto govorio dr Đorđe Đurić, sekretar Matice srpske. Skupu se obratio Dejan Ristić, državni sekretar u Ministarstvu kulture.

Izložbu su organizovale Galerija Matice srpske i Matica srpska u saradnji sa ustanovama na čije osnivanje je Matica srpska direktno uticala: Biblioteka Matice srpske, Muzej Vojvodine i Srpsko narodno pozorište.

Naše Pozorište je Galeriji ustupilo 12 jedinstvenih eksponata sa ciljem da se što sveobuhvatnije prikažu vrednosti, ličnosti i događaji koji su trajno obeležili vezu između Srpskog narodnog pozorišta i Matice srpske u periodu osnivanja: originalni prvi broj lista „Pozorište“, Ustav Društva za Srpsko narodno pozorište, originalni dramski tekstovi u rukopisu, ali i tekstovi koje je Matica srpska nagrađivala iz fondova i smatraju se bibliotečkim retkostima. Najviše pažnje su privukla „Pravila za družinu SNP” i fotografije glumačkog ansambla iz 1864. godine.

Povodom jubileja našem Pozorištu je dodeljena Spomenica Preseljenja Matice srpske iz Pešte u Novi Sad (1864-2014), koja je svečano uručena upravniku Aleksandru Milosavljeviću.

mr Ivana Ilić Kiš

Podeli