Објављено:
1240
прегледа

СВЕЧАНОМ СЕДНИЦОМ ОБЕЛЕЖЕНО 150 ГОДИНА МАТИЦЕ СРПСКЕ У НОВОМ САДУ (1864-2014)

На Тргу галерија у петак, 17. октобра са почетком у 19 часова свечано је уприличена прослава Дана Галерије Матице српске у препуној сали. Поздравну реч присутнима упутила је управница Галерије мр Тијана Палковљевић Бугарски, а свечану беседу је надахнуто говорио др Ђорђе Ђурић, секретар Матице српске. Скупу се обратио Дејан Ристић, државни секретар у Министарству културе.

Изложбу су организовале Галерија Матице српске и Матица српска у сарадњи са установама на чије оснивање је Матица српска директно утицала: Библиотека Матице српске, Музеј Војводине и Српско народно позориште.

Наше Позориште је Галерији уступило 12 јединствених експоната са циљем да се што свеобухватније прикажу вредности, личности и догађаји који су трајно обележили везу између Српског народног позоришта и Матице српске у периоду оснивања: оригинални први број листа „Позориште“, Устав Друштва за Српско народно позориште, оригинални драмски текстови у рукопису, али и текстови које је Матица српска награђивала из фондова и сматрају се библиотечким реткостима. Највише пажње су привукла „Правила за дружину СНП” и фотографије глумачког ансамбла из 1864. године.

Поводом јубилеја нашем Позоришту је додељена Споменица Пресељења Матице српске из Пеште у Нови Сад (1864-2014), која је свечано уручена управнику Александру Милосављевићу.

мр Ивана Илић Киш

Подели