Objavljeno:
1933
pregleda

PREMIJERA: „Skupljači perja“

Foto: V. Veličković

Predstava „Skupljači perja“ rađena prema istoimenom kultnom filmu Aleksandra Petrovića, u režiji iskusnog makedonskog umetnika, jednog od vodećih regionalnih reditelja i pedagoga – Dejana Projkovskog premijerno je izvedena u sredu 8. novembra na sceni „Pera Dobrinović“ Srpskog narodnog pozorišta. Priča se bazira na životu Roma u jednom selu na severu Vojvodine, a predstava se bavi temama ljubavi, međuetničkim i socijalnim odnosima i prikazuje romski folklor na autentičan, a ne romantizovan način. Adaptaciju i dramaturgiju potpisuje Sašo Dimoski, scenograf je Valentin Svetozarev, kostimografkinja Ivana Ristić. Kompozitor je Oliver Josifovski, koji je komponovao i specijalnu radijsku numeru „Ne ostavljaj sve ove godine“, za potrebe predstave, dok koreografiju potpisuje Andreja Kulešević.

„Više od pola veka kasnije, povratak „Skupljačima perja“ je vraćnje stvarnosti bola i radosti slobode, lepote frenetičnog življenja, autentičnosti života, žudnji i strasti, smrti i erosu. To je vraćanje konstanti koja, bez razlike u promeni konteksta, ostaje ista. Njena suština je otporna na društvene promene i predstavlja upravo otpor ukalupljivanju  u konvencije savremenog sveta: toliko da stvori svet dovoljan sam za sebe. „Sakupljači perja“, je himna slobode do koje se uvek stiže usled zatvora pred sopstvenim očima“, kaže Projkovski.

„Skupljači perja su univerzalna tema, to je umetničko delo poput Andrićevih, Selimovićevih i Dostojevskog. Kada bi došlo do kraja sveta i kada bi trebalo pokazati zašto je ova civilizacija postojala, svakako mislim da su Skupljači perja deo tog paketa koji pokazuje smisao ovog našeg čovečanstva, zato što ova predstava govori o slobodi i radosti života i pokazuje da čovečanstvo nikad ne menja svoju suštinu. Svi mi samo menjamo ambalažu, ali nam suština ostaje ista”, takođe su reči reditelja Projkovskog. Predstava se, usled velikog interesovanja, igra u čak osam reprisznih termina.

U predstavi, koja pre svega slavi život, igraju: Marko Savić, Bojana Milanović, Marta Bereš, Milan Kovačević, Jovana Balašević, Aleksandra Pleskonjić, Gordana Kamenarović, Peđa Marjanović, Mia Simonović, Mirjana Gardinovački, Aleksandar Gajin, Aljoša Đidić, Vukašin Ranđelović, Marko Savković, Dimitrije Aranđelović, Miroslav Fabri, Dušan Jakišić, Ivana Pančić Dobrodolac, Katarina Bradonjić, Simonida Mandić, Aleksandar Sarapa, Anđela Pećinar, Mihajlo Matić, Jovan Živanović, Ivana Krstić, Stefan Beronja, Damjan Mandić, Simon Petković, Iskra Šimon. Tu su i brojni muzičari, i drugi ugledni umetnici.

Podeli