Objavljeno:
1040
pregleda

Projekcija art–dokumentarnog filma „Svetlost i senke – i umetnike ubijaju, zar ne?”

Kulturni centar Vojvodine „Miloš Crnjanski"

U Srpskom narodnom pozorištu, u ponedeljak, 5. juna 2023. godine, na sceni „Pera Dobrinović”, u 19.30, biće prikazana projekcija art–dokumentarnog filma Svetlost i senke – i umetnike ubijaju, zar ne?, u produkciji Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski”, „Ramonda” produkcijske kuće iz Beograda i Fondacije „Fashion Company” iz Beograda, o velikom srpskom slikaru Savi Šumanoviću, u režiji prof. Dragana Dragoljuba Elčića.

Film je pobedio na deset filmskih festivala u Aziji i zavredio još petnaest nagrada u Evropi i svetu, u kategoriji dokumentarnog kratkog filma, od kojih su tri pripale producentu.

Direktor KC Vojvodina „Miloš Crnjanski” Nenad Šaponja, istakao je da je „autentična vrednost ovog filma i činjenica da je autorski tim snimio, prvi put, sva originalna dela Save Šumanovića u Parizu, Zagrebu, Vinkovcima, Šidu, Pančevu i Novom Sadu, a radi se o više od 400 najznačajnijih umetničkih dela ovog umetnika koja se nalaze u galerijama Srbije, Francuske, Hrvatske, Makedonije i Bosne i Hercegovine. Upravo to što su snimljena dela originalna, ovo filmsko ostvarenje čini jedinstveni materijal o umetničkom stvaralaštvu Save Šumanovića, koji do sada niko nije snimio u ovom obliku (…) “.

Podeli