Objavljeno:
1248
pregleda

Opera u maju 2023. godine

Popularna opera Đakoma Pučinija Madam Baterflaj, biće izvedena u petak, 12. maja, na sceni „Jovan Đorđević“ u 19.00 časova.

Madam Baterflaj je jedna od najizvođenijih opera u svetu. Veoma izražajno dočarava tužnu ljubavnu priču mlade Japanke Ćo-Ćo-san, prikazujući ujedno i kulturološki kontrast istoka i zapada.

Dirigent je Mikica Jevtić, a u glavnim solističkim ulogama su: Danijela Jovanović (Ćo-Ćo-san), Jelena Končar (Suzuki), Aleksandar Saša Petrović (Pinkerton), Verica Pejić (Kejt Pinkerton), Vasa Stajkić (Šarples), Igor Ksionžik (Goro), Goran Krneta (Jamadori), Strahinja Đokić (Bonzo) i drugi. Učestvuju solisti, Hor i Orkestar Opere SNP-a.

U ponedeljak 15. i u sredu, 17. maja, biće izvedena opera Čarobna frula Volfganga Amadeusa Mocarta. Oba dana će biti po dva izvođenja – u 14.00 i u 16.00 časova, na sceni „Jovan Đorđević“.

Dirigent je Mikica Jevtić, a učestvuju solisti: Branislav Stankov (Papageno), Laura Pavlović (Papagena), Marija Cvijić (Kraljica noći), Nataša Tasić Knežević (Pamina), Branislav Cvijić (Tamino), Goran Krneta (Sarastro), Igor Ksionžik (Monostatos) i glumica Sanja Mikitišin u ulozi naratora. Učestvuju i deo Hora i Orkestra SNP-a.


Pogled kroz dvogled

Čarobna frula za decu je skraćena verzija čuvene opere V. A. Mocarta, kojoj smo dodali podnaslov „Pogled kroz dvogled“, sa namerom da svet opere i pozorišta, na interaktivan, bajkovito-zabavan i edukativan način, približimo deci.
Čarobna frula, kao bajka koja se peva, publici otkriva sukob dvaju moćnih carstava. Muškog, sa strogim normativima, kojim vlada moćni Sarastro, i ženskog, magičnog, liberalnijeg, koje je u vlasti Kraljice noći. Kako u svakom sukobu uvek postoje najmanje dve strane priče, i naša predstava ima dve verzije. Jednu, „Pogled kroz ženski dvogled“, gde decu kroz priču vodi glumica i drugu, „Pogled kroz muški dvogled“, u kojoj ih sa likovima i situacijama upoznaje glumac. Želeći da deci otkrijemo pozorište kao mesto gde se različita viđenja i stavovi susreću, sudaraju i bivaju vidljiviji, ostajemo verni bajci u kojoj upornost, hrabrost i ljubav, na kraju, pobeđuju.(…)

Branislava Ilić, dramaturg


Koncertno izvođenje scenske kantate Karmina burana Karla Orfa, biće u subotu,20. maja na sceni „Jovan Đorđević“ s početkom u 20.00 časova.

Stihovima „O, Fortuna, promenljiva više nego što je mesec mlad, katkad rasteš, katkad padaš, nosiš sreću ili jad“, počinju profane pesme za soliste i hor, uz pratnju orkestra.  Primarnu ulogu imaju stihovi iz 13. veka o proleću i ljubavi što daju životnu radost, a Karl Orf je prema tim stihovima 1937. godine komponovao ovu veličanstvenu scensku kantatu.

Diriget je Aleksandar Kojić, učestvuju soliti Opere: Marija Cvijić, Igor Ksionžik i Vasa Stajkić, Hor i Orkestar Opere SNP-a i Dečji hor.


Pored operskih dela, na sceni „Jovan Đorđević“ biće izveden koncert patriotskih pesamaPesme heroja“, u ponedeljak, 22. maja, s početkom u 20.00 časova.

Na koncertu učestvuju Muški hor Opere SNP-a, Muški hor Eparhije sremske „Sveti Nikolaj“ i solisti: Verica Pejić, Vasa Stajkić, Branislav Stankov, Bojan Zdravić i Dragan Mirković (harmonika), a dirigent je Jovan Pejić.


Pesme heroja

Koncert pod nazivom „Pesme heroja“ posvećen je patriotskim pesmama koje su obeležile period od sredine 19. do sredine 20. veka. Ovo turbulentno vreme srpske ali i svetske istorije neminovno je uticalo na razvoj patriotske pesme kao moćnog sredstva za buđenje nacionalne svesti, dizanja morala vojnicima na frontu i nada porobljenima da je sloboda na dohvat ruke. Bez obzira što su u tom periodu opera i simfonijska muzika doživele procvat, prolazeći dug put od ranog romantizma do atonalne muzike, to ne umanjuje istorijski i kulturološki značaj patriotskih pesama koje su po fakturi ostale jednostavne. Upravo zahvaljujući toj činjenici, ove pesme su lako našle put do svoje publike, bile često i rado izvođene i nastavile da žive kao svedoci vremena u kom su nastale.

Iz bogate riznice srpskih i ruskih patriotskih pesama, Muški hor Opere SNP i hor Eparhije sremske „Sveti Nikolaj“, predstaviće se, najpre, budnicama (Vostani SerbijeHajd’ junaciOj, Srbijo, mila mati…), zatim pesmama nastalim u doba Prvog svetskog rata (Kreće se lađa francuskaTamo daleko), potom ruskim kozačkim pesmama, svečanim ratnim marševima i pesmama koje su obeležile Drugi svetski rat. U susret značajnim datumima, obeležavamo oslobođenje u Prvom i Drugom svetskom ratu.

Jovan Pejić

Podeli