Objavljeno:
583
pregleda

Svet mogućnosti / Enabled Theatre

Projekat kofinansiran od strane Evropske unije – program Kreativna Evropa

Srpsko narodno pozorište u saradnji sa partnerima na projektu JU „Grad Teatar Budva“ (Crna Gora), „East – West“ centar iz Sarajeva (BiH) i Plesni centar „Tala“ Zagreb – Hrvatska, u martu i aprilu ove godine počinju rad na drugoj fazi projekta „Svet mogućnosti / Enabled Theatre“.

„Svet mogućnosti“ je prvi regionalni umetnički projekat koji će kroz dvosmernu razmenu, uključiti umetnike, eksperte i osobe sa poteškoćama u razvoju kao i njihove porodice. Svojevrsno istraživanje kroz određene forme planiranih radionica, koje će se održavati u partnerskim zemljama počev od marta meseca ove godine, rezultiraće umetničkim delom – predstavom koja će se igrati u sve četiri zemlje naredne 2024. godine.

Jedan od glavnih ciljeva projekta je da publiku kroz umetnički izraz upoznamo i približimo im svet osoba sa poteškoćama u razvoju i učinimo ih više vidljivim.

Pored umetničke predstave, rezultat projekta će biti i veb–sajt, namenjen osobama sa poteškoćama u razvoju, čija je izrada u toku. Ovo će ujedno biti i prvi veb–sajt u regionu, koji će omogućiti osobama sa poteškoćama u razvoju da na kreativan način međusobno dele razne sadržaje.

U saradnji sa Školom za osnovno i srednje obrazovanje dr „Milan Petrović“ u Novom Sadu, u periodu od 20. do 26. marta počela je implementacija druge faze projekta „Svet mogućnosti / Enabled Theatre“ kroz organizaciju višednevnih radionica u prostorijama škole i u Srpskom narodnom pozorištu.

Podeli